Home / SLOVENSKO / Ministerstvo obrany ide modernizovať staré tanky a po roku 2025 nakúpi nové

Ministerstvo obrany ide modernizovať staré tanky a po roku 2025 nakúpi nové

BRATISLAVA 7. januára (WebNoviny.sk) – Ministerstvo obrany SR bude postupne modernizovať tanky, ktorými v súčasnosti disponujú Ozbrojené sily SR.

Potvrdil to pre agentúru SITA minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ktorý však nespresnil dátum, kedy by mal rezort začať s modernizáciou. Odvoláva sa na Dlhodobý plán rozvoja obrany.

Projekt nákupu tankov

Podľa ministra v budúcnosti rezort nakúpi aj nové tanky, ktoré budú súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády. Bude mať sedem práporov, z toho jeden práve tankový.

Brigáda má byť pripravená do konca roka 2030 na základe požiadavky Severoatlantickej aliancie (NATO). Projekt nákupu tankov by mal odštartovať podľa ministra v priebehu rokov 2024, respektíve 2025 s realizáciou obstarania po roku 2026. “Staré tanky, ktoré máme, zmodernizujeme,“ potvrdil minister.

Pribudnú aj pozorovacie prístroje

Gajdoš doplnil, že v rámci modernizácie tankov pribudnú najmä pozorovacie prístroje tak, aby tanky mohli plniť úlohy ťažkej mechanizovanej brigády. Úplne nové tanky by mali pribudnúť vojakom po roku 2025.

S obstaraním tankov podľa ministra počíta aj Dlhodobý plán rozvoja Ozbrojených síl SR. Dovtedy však budú na Slovensku minimálne dvoje riadne parlamentné voľby a nie je jasné, či v tomto trende bude nová vládna garnitúra pokračovať.

Viac k témam: Armáda SR, minister obrany SR, Ministerstvo obrany SR, NATO, Ozbrojené sily SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo obrany ide modernizovať staré tanky a po roku 2025 nakúpi nové © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Premiér Fico je mimo ohrozenia života, ale jeho stav je naďalej vážny. Kaliňák sa poďakoval lekárom za starostlivosť

Námestník Rooseveltovej nemocnice zároveň dodal, že Ficov stav je naďalej vážny a bude potrebovať dlhú dobu a kľud na rekonvalescenciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *