Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Vláda už nemohla ignorovať sektor zdravotníctva, a tak porastú platy aj zdravotným sestrám

Vláda už nemohla ignorovať sektor zdravotníctva, a tak porastú platy aj zdravotným sestrám

BRATISLAVA 4. januára (WebNoviny.sk) – Zvýšenie platov v sektore zdravotníctva od 1. januára 2019 vníma Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) ako jeden z ich dôležitých úspechov. Agentúru SITA o tom informovala predsedníčka združenia Monika Kavecká.

„Sústavný tlak spojený aj so značnou osobnou obetou sa prejavil tak, že vláda už ďalej nemohla ignorovať náš sektor a dochádza k zvýšeniu platov,“ uviedla Kavecká. Cieľom OZ SaPA je podľa nej naďalej stabilizovať situáciu v slovenskom zdravotníctve a predchádzať odchodu sestier a pôrodných asistentiek do zahraničia či za výrobný pás.

Kavecká vníma negatívne, že politici často nie sú ochotní počúvať o skúsenostiach z praxe a aj minulý rok prijali niektoré nesprávne rozhodnutia – napríklad premenovanie zdravotníckych asistentov na praktické sestry. „Tým sa otvorila cesta k degradácii povolania sestra, k nahrádzaniu sestier zdravotníckymi asistentmi – praktickými sestrami, ktoré majú značne nižšiu kvalifikáciu,“ dodala.

Združenie chce v tomto roku zvýšiť svoje aktivity, aby boli sestry a pôrodné asistentky adekvátne ohodnotené vzhľadom na náročnosť ich povolania a veľkú zodpovednosť. „Budeme naďalej pripomienkovať návrhy v oblasti zdravotníctva s cieľom zlepšovania zdravotnej starostlivosti a znižovania odvrátiteľnej úmrtnosti,“ uviedla Kavecká.

Viac k témam: Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek OZSaPA, zdravotné sestry, zvýšenie platov
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda už nemohla ignorovať sektor zdravotníctva, a tak porastú platy aj zdravotným sestrám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *