Home / SLOVENSKO / Foto: Priechody Donovaly a Šturec pre dlhé vozidlá uzavreli, hrozí výstraha pred tvorbou závejov

Foto: Priechody Donovaly a Šturec pre dlhé vozidlá uzavreli, hrozí výstraha pred tvorbou závejov

BANSKÁ BYSTRICA 3. januára (WebNoviny.sk) – Cesty v Banskobystrickom kraji sú zjazdné, okrem horských priechodov Donovaly a Šturec, ktoré po 15:00 uzavreli pre vozidlá s dĺžkou nad 10 metrov.

Na cestách cez oba horské priechody je kašovitý sneh s hrúbkou tri centimetre. Horské priechody Zbojská a Čertovica sú zjazdné bez obmedzení. Agentúru SITA o tom informovali pracovníci dispečingu regionálnej správy ciest.

Pre okresy Banská Bystrica a Brezno vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varovanie prvého stupňa pred vetrom, ktoré platilo do 18:00 v polohách nad 1 500 metrov. Miestami sa môže vyskytnúť vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity – najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ uvádza SHMÚ.

V týchto okresoch Banskobystrického kraja trvá až do piatka 4. januára do 9:00 tiež výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt týchto javov je v tejto ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Viac k témam: horské priechody, sneh, sneženie, výstrahy
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Priechody Donovaly a Šturec pre dlhé vozidlá uzavreli, hrozí výstraha pred tvorbou závejov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *