Home / SVET / POROŠENKO: Rusko agresívne porušuje územnú celistvosť UKRAJINY aj MOLDAVSKA

POROŠENKO: Rusko agresívne porušuje územnú celistvosť UKRAJINY aj MOLDAVSKA

Prezident Petro Porošenko sa včera (27.12.2018) pri otvorení spoločného ukrajinsko-moldavského priechodu Palanca-Mayaky-Udobne stretol s predsedom vlády Moldavskej republiky Pavelom Filipom.

„Otázka rešpektovania zvrchovanosti a územnej celistvosti našich krajín je veľmi dobre známa ako na Ukrajine tak aj v Moldavsku. Obe strany stoja spoločne na ochrane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny ako aj suverenity a územnej celistvosti Moldavskej republiky. Bohužiaľ istá krajina, ktorá porušuje našu územnú celistvosť, je rovnaká a volá sa – Ruská federácia,“ povedal ukrajinský prezident Porošenko

Loading…

Porošenko zdôraznil, že Ukrajina a Moldavsko spolu s Gruzínskom sú krajinami Východného partnerstva, ktoré dosiahli najväčší úspech pri vykonávaní asociačnej dohody s Európskou úniou.

„Táto dohoda je tiež hlbokou a komplexnou zónou voľného obchodu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou súčasných sektorových programov, a to aj bez víz, ktoré dosiahli Ukrajina a Moldavsko, ako aj Gruzínsko. spoločné hnutie našich krajín k Európskej únii a NATO,“ uviedol ukrajinský prezident.

Podľa Petra Porošenka, Ukrajina a Moldavsko spoločne spolupracujú aj v medzinárodných organizáciách. „A chcem poďakovať našim moldavským kolegom za podporu najnovších uznesení Valného zhromaždenia OSN, ktoré Moldavsko nielen hlasovalo, ale aj spoluautorom týchto rezolúcií bolo rešpektovanie ľudských práv v okupovanom Kryme, zastavenie militarizáciu Krymu a Azovského a Čierneho mora,“ pripomenul prezident.
Petro Porošenko tiež zdôraznil, že spolupráca oboch krajín v OBSE je rovnako účinná.
Premiér Moldavskej republiky Pavel Filip tiež poznamenal, že v dnešnom svete sa bezpečnostná architektúra mení a vynárajú sa nové výzvy, a preto sa ochrana štátnych hraníc stáva strategicky dôležitou otázkou pre obe štáty.

„Rád by som poznamenal, že našich kolegov z Ukrajiny neustále podporujeme a pomáhame im a chcel by som vás uistiť, drahý predseda, že budeme vždy spolu s vedením Ukrajiny pri ochrane územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny,“ uviedol počas poločného stretnutia predseda vlády Moldavska.

Jurij Vasiljev

Vaše TIPY do DENNÍKa POLITIKA zasielajte na email: TIPYdoDENNIKA@dennikpolitika.sk alebo formou SMS na 0950 857 893

NECENZUROVANÉ SPRÁVY ALEBO BULVÁR – prečítajte si, čo je DENNÍK POLITIKA – TU

Zdroj info a foto: TU

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *