Home / SVET / Valné zhromaždenie OSN schválilo pakt o migrácii, za prijatie bolo menej štátov ako v Marrakéši

Valné zhromaždenie OSN schválilo pakt o migrácii, za prijatie bolo menej štátov ako v Marrakéši

NEW YORK 19. decembra (WebNoviny.sk) – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) schválilo globálny pakt o migrácii, ktorého cieľom je zabezpečiť bezpečnú, riadenú a humánnu migráciu ľudí na svete.

Je to vôbec prvý medzinárodný dokument, ktorý sa touto problematikou zaoberá, nie je ale právne záväzný. VZ OSN schválilo pakt v stredu v hlasovaní v pomere 152 ku 5. Proti sa vyslovili Spojené štáty americké, Maďarsko, Česká republika, Poľsko a Izrael. Hlasovania sa zdržalo 12 štátov.

Počet hlasov podporujúcich globálny pakt bol však menší ako počet štátov, ktoré ho schválil počas konferencie v marockom Marrákeši, ktorá sa konala 10. a 11. decembra. Vtedy dokument schválilo aklamáciou 164 krajín.

Pakt je výsledkom snahy OSN zakročiť voči často nebezpečnému a nelegálnemu pohybu cez hranice, z ktorého ťažia pašeráci ľudí po celom svete. Dokument dáva príležitosť ľuďom, ktorí hľadajú ekonomickú príležitosť, píše agentúra AP.

Viac k témam: pakt o migrácii OSN
Zdroj: Webnoviny.sk – Valné zhromaždenie OSN schválilo pakt o migrácii, za prijatie bolo menej štátov ako v Marrakéši © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gréci nepošlú Ukrajincom systém Patriot, ohrozilo by to ich vzdušnú bezpečnosť

Grécke médiá uviedli, že Atény plánujú poslať na Ukrajinu aspoň jeden systém Patriot, a to po nátlaku zo strany Európskej únie na zvýšenie pomoci Ukrajine v protivzdušnej obrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *