Home / šport / Ostatné športy / Fenomenálny Hirscher po obrovskom slalome ovládol aj paralelný obrák v Alta Badii

Fenomenálny Hirscher po obrovskom slalome ovládol aj paralelný obrák v Alta Badii

ALTA BADIA 17. decembra (WebNoviny.sk) – Fenomenálny Rakúšan Marcel Hirscher sa stal v pondelok podvečer víťazom paralelného obrovského slalomu v talianskej Alta Badii, atraktívnej súťaže zaradenej do Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach.

Hirscher vo finálovej jazde zdolal prekvapenie pretekov, Francúza Thibauta Favrota, o 14 stotín sekundy. Predtým v semifinále si 29-ročný Rakúšan poradil s vlaňajším víťazom Švédom Mattsom Olssonom a vo štvrťfinále prešiel cez Nemca Stefana Luitza. V osemfinále sa musel pred Hirscherom skloniť Nór Kjetil Jansrud a v dvojkolovom šestnásťfinále krajan Roland Leitinger.

Opäť na čele

Hirscher je držiteľ veľkého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári z ostatných siedmich sezón a aktuálne si pripísal už šesťdesiate druhé víťazstvo v bojoch o krištáľové glóbusy, štvrté v tejto sezóne a premiérové v kariére v paralelnom obrovskom slalome. Vyrovnal sa tým legendárnej krajanke Annemarie Moserovej-Pröllovej.

Na Gran Rise v Alta Badii Hirscher triumfoval dvakrát počas dvoch dni. V nedeľu deklasoval konkurenciu v obrovskom slalome, ktorý v tomto talianskom stredisku ovládol šiestykrát v neprerušenej sérii, raz tam pridal aj slalomový triumf. Momentálne je už opäť na čele priebežného poradia SP so ziskom 480 bodov.

Sú to tesné preteky o stotinkách a treba aj šťastie. Ak na štarte nechytíte správny tajming, ako keby ste už prehrali. Spadol mi kameň zo srdca, v porovnaní s minulými rokmi v Alta Badii je toto obrovský úspech. Šesťdesiatdva víťazstiev vo Svetovom pohári? To je niečo neopísateľné a nepredstaviteľné. Sú to nielen moje víťazstvá, ale aj všetkých tých, ktorí mi pomáhali,“ povedal Marcel Hirscher v rozhovore pre ORF.

Favrot po prvý raz na stupni víťazov

Strieborný“ Favrot sa po prvý raz v kariére prebojoval na stupne víťazov vo Svetovom pohári, dosiaľ bolo jeho maximom v SP 17. miesto v obrovskom slalome v Garmisch-Partenkirchene z januára tohto roku. V súboji o tretie miesto zdolal Francúz Alexis Pinturault Švéda Mattsa Olssona.

V úvodnom 1/16-finálovom kole súperi absolvovali dve porovnávacie jazdy s výmenou dráhy na štarte a víťazom sa stal pretekár s lepším súčtom časov. Od osemfinále až do finále o postupujúcich rozhodovala už len jedna vyraďovacia jazda.

V Alta Badii sa paralelný obrovský slalom v rámci SP uskutočnil po štvrtý raz. V premiére v roku 2015 dominoval Nór Kjetil Jansrud, o rok neskôr sa senzačne z víťazstva tešil Francúz Cyprien Sarrazin a vlani triumfoval Švéd Mats Olsson.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní – Alta Badia – paralelný obrovský slalom

výsledky:

Štvrťfinále (1 jazda):
Marcel Hirscher (Rak.-1) – Stefan Luitz (Nem.-8) +0,08
Matts Olsson (Švéd.-4) – Aleksander Aamodt Kilde (Nór.-28) +0,08
Alexis Pinturault (Fr.-3) – Gino Caviezel (Švaj.-22)
Thibaut Favrot (Fr.-26) – Henrik Kristoffersen (Nór.-2) +0,40

Semifinále (1 jazda):
Marcel Hirscher (Rak.-1) – Matts Olsson (Švéd.-4) – Olsson nedokončil
Thibaut Favrot (Fr.-26) – Alexis Pinturault (Fr.-3) +0,07

O 5. miesto (1 jazda):
Stefan Luitz (Nem.-8) – Gino Caviezel (Švaj.-22) +0,27

O 3. miesto (1 jazda):
Alexis Pinturault (Fr.-3) – Matts Olsson (Švéd.-4) +0,18

Finále (1 jazda):
Marcel Hirscher (Rak.-1) – Thibaut Favrot (Fr.-26) +0,14

Konečné poradie: 1. Marcel Hirscher (Rak.), 2. Thibaut Favrot (Fr.), 3. Alexis Pinturault (Fr.), 4. Matts Olsson (Švéd.), 5. Stefan Luitz (Nem.), 6. Gino Caviezel (Švaj.)

Viac k témam: Marcel Hirscher, obrovský slalom, Thibaut Favrot
Zdroj: Webnoviny.sk – Fenomenálny Hirscher po obrovskom slalome ovládol aj paralelný obrák v Alta Badii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *