Home / SVET / Valné zhromaždenie OSN schválilo globálny pakt o utečencoch, proti boli len USA a Maďarsko

Valné zhromaždenie OSN schválilo globálny pakt o utečencoch, proti boli len USA a Maďarsko

NEW YORK 17. decembra (WebNoviny.sk) – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v pondelok schválilo drvivou väčšinou hlasov globálny pakt o utečencoch, ktorý posilňuje mechanizmy podpory krajinám s vysokým počtom utečencov a vyzýva jednotlivé krajiny k pomoci osobám, ktoré utekajú zo svojej krajiny z dôvodu vojny, hrozby násilia či perzekúcií.

Deklarácia, ktorá je nezáväzná, prešla vo VZ OSN pomerom hlasov 181 ku dvom, pričom jedinými dvoma krajinami, ktoré hlasovali proti nej, boli Spojené štáty a Maďarsko. Tri krajiny – Dominikánska republika, Eritrea a Líbya – sa zdržali hlasovania.

Loading…


Globálny pak o utečencoch je síce súvisiacim, ale iným dokumentom ako globálny pakt o migrácii, o ktorom sa ešte len bude hlasovať a ktorý vzbudil medzi jednotlivými krajinami omnoho väčšie vášne. Tento druhý dokument totiž na rozdiel od globálneho paktu o utečencoch rieši migráciu ako celok, vrátane migrácie z ekonomických dôvodov.

Proti globálnemu paktu o migrácii sa stavajú odmietavo alebo váhavo mnohé krajiny, pričom niektoré z nich už deklarovali, že ho určite nepodporia. Patria k nim Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty aj Austrália.

Viac k témam: Maďarsko, OSN Organizácia spojených národov, pakt o migrácii OSN, pakt o utečencoch, Spojené štáty americké, Valné zhromaždenie OSN
Zdroj: Webnoviny.sk – Valné zhromaždenie OSN schválilo globálny pakt o utečencoch, proti boli len USA a Maďarsko © SITA Všetky práva vyhradené.

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Propalestínske protesty na univerzitách naďalej pokračujú, židovskí študenti sa boja vkročiť do budovy (foto)

Študenti aj niektorí zamestnanci požadujú, aby sa univerzity odklonili od spoločností podporujúcich Izrael a vojnu v Pásme Gazy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *