Home / EKONOMIKA / Ponuky na výstavbu rýchlostnej cesty sú predložené, posudzovať ich budú podľa nových kritérií

Ponuky na výstavbu rýchlostnej cesty sú predložené, posudzovať ich budú podľa nových kritérií

BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) – V súťaži na výstavbu úseku rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna v dĺžke vyše deväť kilometrov predložili ponuky štyri združenia, ktoré tvorí spolu štrnásť firiem.

Ako v piatok informovala Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS), ukončenie vyhodnotenia ponúk a podpísanie zmluvy s vybraným zhotoviteľom predpokladá v prvom polroku 2019 a následne aj začiatok výstavby. „Ide o historicky prvú verejnú súťaž, ktorá sa bude vyhodnocovať multikriteriálne,“ uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Pri vyhodnocovaní ponúk budú okrem ceny rozhodovať aj ďalšie tri kritériá.

Cena, kvalita, náklady  a environmentálne hľadisko

Združenie spoločností ICM, S. p. A,. a Váhostav – SK, a. s., predložilo ponuku vo výške 209,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Skupina v zložení Doprastav, a. s., Strabag, s. r. o., Eurovia SK, a. s., a Eurovia CS, a. s., navrhla cenu 232,15 mil. eur, združenie INC, S. p. A., Cesty SK, s. r. o., a CEDIS, s. r. o., 253,29 mil. eur. Spoločnosti SMS, a. s., SMP CZ, a. s., M-Silnice, a. s., Dodin Campenon Bernard a Metrostav, a. s., predložili ponuku v sume 271,26 mil. eur bez DPH.

Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje 234,08 mil. eur bez DPH. „Jediným kritériom pri hodnotení súťaží doteraz bola najnižšia cena. V novo navrhovanej metodike sa pri súťažiach na stavebné práce budú posudzovať štyri kritériá, a to cena, kvalita tímu odborníkov (podľa konkrétnej stavby), náklady na prevádzku a environmentálne hľadisko. Konečné poradie uchádzačov bude stanovené po vyhodnotení všetkých štyroch kritérií,“ priblížila Michalová.

Zvýšenie kvality prác za primeranú cenu

Cieľom zmeny v hodnotení ponúk pri verejnom obstarávaní na stavebné práce je podľa NDS dosiahnuť vyššiu hodnotu za peniaze, a to zvýšením kvality stavebných prác za primeranú cenu.

„NDS si od nového systému vyhodnocovania ponúk sľubuje rýchlejšie a vysoko transparentné vysúťaženie zhotoviteľov a predovšetkým efektívnejšiu a kvalitnejšiu výstavbu jednotlivých úsekov,“ vysvetlila Michalová.

Motoristi po dostavbe úsekov R2 Kriváň – Mýtna a R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorý sa aktuálne obstaráva a súťaž je tesne pred ukončením, získajú viac ako 40 kilometrov súvislej rýchlostnej cesty v smere od Zvolena po Lučenec. Začiatok trasy R2 Kriváň – Mýtna nadväzuje na sprevádzkovaný úsek R2 Pstruša – Kriváň v dočasne upravenej mimoúrovňovej križovatke Kriváň. Koniec úseku sa pred obcou Mýtna napojí na nasledujúci, tendrovaný úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce.

„Ide o technicky náročný úsek, ktorého súčasťou bude 5 kilometrov dlhá mostná estakáda v údolí Krivánskeho potoka,“ dodala Michalová. Táto estakáda je situovaná vo výške 15 – 45 metrov ponad trasu cesty I/16, v tesnej blízkosti vysokého napätia a existujúcej zástavby.

Viac k témam: NDS Národná diaľničná spoločnosť, R2 Kriváň – Mýtna, rýchlostná cesta
Zdroj: Webnoviny.sk – Ponuky na výstavbu rýchlostnej cesty sú predložené, posudzovať ich budú podľa nových kritérií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť podľa analytičky atakuje úrovne obdobia tesne pred pandémiou

Očakáva sa pomalší rast nominálnych miezd, avšak aj výraznejšie spomalenie inflácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *