Home / SVET / Izraelskí vojaci zatkli desiatky členov hnutia Hamas v reakcii na smrteľné útoky

Izraelskí vojaci zatkli desiatky členov hnutia Hamas v reakcii na smrteľné útoky

RAMALLÁH 14. decembra (WebNoviny.sk) – Izraelskí vojaci zatkli počas noci na Západnom brehu Jordánu desiatky členov palestínskeho hnutia Hamas v reakcii na sériu smrteľných útokov, za ktorými podľa Izraela stoja militanti z hnutia.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Hamasu tento týždeň zatkli zhruba 70 jeho členov vrátane poslancov a len 40 z nich v noci zo štvrtka na piatok. Predstaviteľ komunikoval s agentúrou AP pod podmienkou anonymity, pretože sa obával, že aj jeho zatknú. Izraelská armáda nočné zatýkanie potvrdila.

Reakcia na útoky

To prišlo po tom, čo izraelská armáda posilnila svoje opatrenia v reakcii na tohtotýždňové útoky. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil posilniť vojenskú prítomnosť na Západnom brehu, zatknúť aktivistov z Hamasu a vyzval na demoláciu domov útočníkov najneskôr do 48 hodín.

Vojaci tiež obklopili mesto Ramalláh, zriadili stanovištia okolo mesta, prehľadávali autá a zablokovali niektoré cesty.

Vojaci pátrajú po Palestínčanovi, ktorý vo štvrtok spustil streľbu na autobusovej zastávke pri osade Ofra a zabil dvoch vojakov. Incident sa stal neďaleko miesta, kde v nedeľu útočníci postrelili siedmich Izraelčanov vrátane mladej tehotnej ženy, ktorej bábätko neskôr zomrelo.

V piatok zase utrpel vážne zranenia ďalší vojak, ktorého Palestínčan zasiahol kameňom do hlavy. Vojak bol zrejme aj pobodaný, uviedla armáda s tým, že po útočníkovi pátrajú.

Musí zaplatiť životom

Násilné incidenty si tento týždeň na Západnom brehu vyžiadali sedem životov. Okrem spomínaných zomrel aj 60-ročný palestínsky podnikateľ a traja Palestínčania obvinení z útokov, z ktorých dvaja boli členmi ozbrojeného krídla Hamasu.

Naším hlavným princípom je, že ktokoľvek na nás zaútočí a ktokoľvek sa pokúsi zaútočiť, zaplatí životom,“ vyjadril sa vo štvrtok v reakcii na udalosti Netanjahu.

Medzičasom palestínsky prezident Mahmúd Abbás obvinil Izrael z vytvárania „klímy“ násilia, pretože vykonáva časté vojenské razie v palestínskych mestách.

Viac k témam: Benjamin Netanjahu, Hamas, Mahmúd Abbás, palestínske hnutie Hamas, útočník
Zdroj: Webnoviny.sk – Izraelskí vojaci zatkli desiatky členov hnutia Hamas v reakcii na smrteľné útoky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *