Home / SVET / Prezident Siriséna vyhlásením nových volieb porušil ústavu, rozhodol najvyšší súd Srí Lanky

Prezident Siriséna vyhlásením nových volieb porušil ústavu, rozhodol najvyšší súd Srí Lanky

KOLOMBO 14. decembra (WebNoviny.sk) – Srílanský najvyšší súd uznal, že prezident Maithrípála Siriséna porušil ústavu, keď nariadil rozpustenie parlamentu a vyhlásil nové voľby. Sedem sudcov sa zhodlo na verdikte, pričom citovali ústavný dodatok z roku 2015, podľa ktorého na to prezident nemal právo.

Politická kríza v krajine sa začala v októbri, keď prezident zosadil premiéra Ranila Vikramasingha a na jeho miesto vymenoval bývalého prezidenta Mahindu Rádžapaksu. Ten sa snažil získať väčšinu v parlamente, no neuspel. Siriséna následne nariadil jeho rozpustenie a vyhlásil voľby, čo však zastavil najvyšší súd.

Premiérovi sa odvtedy dva razy nepodarilo získať dôveru parlamentu a prezident nechcel do funkcie opäť vymenovať Vikramasingha, a to aj napriek kritike, že jeho konanie je protiústavné. Odvolaný premiér však v stredu uspel v parlamentnom hlasovaní o dôvere. Za politika sa postavilo 117 z 225 členov parlamentu.

Poslanci sa teraz môžu pokúsiť o zosadenie prezidenta, na čo však potrebujú dvojtretinovú väčšinu v parlamente, no Vikramasinghe disponuje len relatívnou väčšinou.

Viac k témam: Maithrípála Siriséna, Najvyšší súd, parlamentné voľby na Srí Lanke, Ranil Vikramasinghe
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Siriséna vyhlásením nových volieb porušil ústavu, rozhodol najvyšší súd Srí Lanky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *