Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Prezident Kiska prijal ministra Lajčáka, mali polhodinový rozhovor

Aktualizované: Prezident Kiska prijal ministra Lajčáka, mali polhodinový rozhovor

aktualizované 4. decembra 10:54

BRATISLAVA 4. decembra (WebNoviny.sk) – Ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v utorok prijal prezident Andrej Kiska. O čom konkrétne sa počas vyše polhodinového rozhovoru rozprávali, ešte známe nie je. Prezident sa vyjadrí o 14:00, minister po ňom.

Stretnutie Lajčáka s Pellegrinim

Lajčák oznámil podanie demisie vo štvrtok a v piatok ju oficiálne aj podal. Rozhodol sa po tom, ako Národná rada SR prijala vo štvrtok uznesenie o nesúhlase s globálnym kompaktom Organizácie Spojených národov (OSN) o migrácii.

V pondelok Lajčák hovoril aj s premiérom Petrom Pellegrinim, ktorý v stanovisku uviedol, že požiadal Kisku, aby demisiu neprijal. Lajčák novinárom povedal, že sa vyjadrí až po utorkovom stretnutí s prezidentom.

Prezident nemá pri demisii veľa možností

Ústavný právnik Peter Kubina pre agentúru SITA uviedol, že Kiska nemá pri demisii Lajčáka príliš veľa ústavných možností a neprijatie demisie prirovnal k násilnému zotrvávaniu v zamestnaní.

„Ak niekto chce odísť z funkcie, držať ho tam nasilu podľa mňa nemá príliš veľký význam a neviem si ani predstaviť, ako by sa takéto rozhodnutie dalo prakticky realizovať. Demisia nemá časové obmedzenie a ústava jasne nedefinuje, že prezident niečo musí prijať okamžite,“ povedal Kubina.

Viac k témam: Andrej Kiska, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo zahraničných vecí, Miroslav Lajčák, pakt o migrácii OSN, prezident Slovenskej republiky, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Prezident Kiska prijal ministra Lajčáka, mali polhodinový rozhovor © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezident má byť prezidentom všetkých ľudí, nie vlády. Pellegrini to podľa Čaputovej čoskoro pocíti

Prezidentka SR tiež uviedla, že považuje za zdravé a správne, aby prezident nemal záväzky a povinnosti voči vláde.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *