Home / SLOVENSKO / Konflikt v Kerčskom prielive nesmie eskalovať, vraví minister Lajčák po stretnutí s Linkevičiusom

Konflikt v Kerčskom prielive nesmie eskalovať, vraví minister Lajčák po stretnutí s Linkevičiusom

BRATISLAVA 29. novembra (WebNoviny.sk) – Rozvoj bilaterálnych vzťahov vrátane spolupráce na pôde Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO), ako aj ďalších medzinárodných zoskupení, a diskusia o aktuálnych zahraničnopolitických a európskych otázkach boli hlavnými témami rozhovoru ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a jeho litovského kolegu Linasa Linkevičiusa, ktorý pricestoval na Slovensko ako vedúci litovskej delegácie participujúcej na bratislavskom summite Priateľov kohézie.

Budúci vývoj v rámci EÚ

Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, pozornosť venovali budúcemu vývoju v rámci EÚ aj v súvislosti s brexitom, spolupráci s krajinami Východného partnerstva, regionálnej kooperácii, predovšetkým vo formáte Vyšehradskej štvorky, ktorej SR aktuálne predsedá, a Nordicko-baltickej osmičky.

Lajčák informoval Linkevičiusa taktiež o nastávajúcom predsedníctve Slovenska v OBSE, ktorého sa naša krajina ujme od januára 2019 a v rámci ktorého chce, okrem iného, venovať pozornosť konfliktom na teritóriu účastníckych krajín tejto organizácie. Aj v tomto kontexte diskutovali o aktuálnom incidente medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou v Kerčskom prielive.

Summit priateľov kohézie

„Je v našom bytostnom záujme, aby situácia ďalej neeskalovala a musíme vyvinúť maximálne úsilie za účelom jej upokojenia a primäť obe strany hľadať riešenie cestou rokovaní pri dodržaní medzinárodného práva. Ďalšie vyhrotenie napätia by mohlo mať vážne politicko-bezpečnostné dopady na širší región,“ uviedol minister Lajčák.

Toho vo štvrtok ešte čaká rokovanie s ministrami Česka, Poľska a Maďarska. Zároveň sa na Slovensku koná summit priateľov kohézie, na ktorom participuje 16 krajín, pričom do Bratislavy prišlo sedem premiérov. Svoju schôdzku v rámci Salzburského fóra majú aj ministri vnútra.

Viac k témam: Miroslav Lajčák, Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Konflikt v Kerčskom prielive nesmie eskalovať, vraví minister Lajčák po stretnutí s Linkevičiusom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovakia Travel má novú generálnu riaditeľku, Keketi personálnu zmenu odôvodnil ako nutnosť zladenia agend

Ivana Vala Magátová na tomto poste nahradila dočasne poverenú generálnu riaditeľku Luciu Matviju.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *