Home / KULTÚRA / Umenie / Na Zvolenskom zámku odborníci predstavia vplyv drevorezov a medirytín na tabuľové maliarstvo

Na Zvolenskom zámku odborníci predstavia vplyv drevorezov a medirytín na tabuľové maliarstvo

BANSKÁ BYSTRICA 28. novembra (WebNoviny.sk) – Vplyv drevorezov a medirytín na tabuľové maliarstvo na prelome stredoveku a novoveku predstavia návštevníkom Zvolenského zámku vo Zvolene v rámci cyklu kurátorských výkladov Pozrime sa na to štýlovo vo štvrtok 29. novembra o 17:00.

Ako agentúru SITA informovala programová pracovníčka Slovenskej národnej galérie (SNG) Stanislava Kočišová, prednášky priblížia oživenie nástenného, no najmä tabuľového maliarstva v druhej polovici 15. storočia.

Vplyv drevorezby a medirytiny

V novembrovej prednáške Grafické inšpirácie neskorogotickej maľby ozrejmí kurátor zbierok starého umenia Dušan Baran a historik umenia Martin Čičo, aký vplyv mali drevorezy a medirytiny na tabuľové maliarstvo na prelome stredoveku a novoveku.

Niekedy išlo o inšpiráciu, preberanie jednotlivých motívov i celých kompozícií, inokedy priam otrocké kopírovanie. Na príkladoch niekoľkých originálov si ukážeme mechanizmus prenosu foriem z jedného umeleckého druhu do druhého a budeme sa venovať aj narastajúcemu významu nového média na prahu novoveku,“ lákajú na prednášku odborníci na umenie.

Dôležité míľniky v dejinách umenia

Pod názvom Pozrime sa na to štýlovo pripravila Slovenská národná galéria v tomto roku nový cyklus kurátorských výkladov spojených so seminármi na netradičné témy týkajúce tradičného umenia. Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia a priblížia na vybranom diele dané výtvarné obdobie. Po úvodnej umenovednej prednáške vybratú tému priblíži odborník z inej vednej oblasti.

Národná kultúrna pamiatka Zvolenský zámok je súčasťou SNG od roku 1965. Priestory stredovekého zámku ponúkajú návštevníkom veľkú kolekciu starého umenia od 14. do 19. storočia. Viac podrobností o vysunutom pracovisku SNG vo Zvolenskom zámku možno nájsť na internetovej adrese www.sng.sk/zvolen.

Viac k témam: drevorezba, SNG Slovenská národná galéria
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Zvolenskom zámku odborníci predstavia vplyv drevorezov a medirytín na tabuľové maliarstvo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 70 rokov zomrel významný slovenský umelec Alexej Vojtášek

Alexej Vojtášek žil v Bratislave a popri komornej maľbe sa venoval aj kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam do architektúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *