Home / šport / Ostatné športy / Ani po 11. partii sa nezrodil nový majster sveta v šachu, Caruana má v záverečnej partii výhodu

Ani po 11. partii sa nezrodil nový majster sveta v šachu, Caruana má v záverečnej partii výhodu

LONDÝN 24. novembra (WebNoviny.sk) – V Londýne nič nové. Aj jedenásta partia súboja o titul majstra sveta Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) medzi Nórom Magnusom Carlsenom a Američanom Fabianom Caruanom sa skončila remízou. Aktéri sa na nej dohodli po 55 ťahoch a 2:13 h nad šachovnicou.

A keďže aj predchádzajúcich desať partií o prestížny šachový trón sa skončilo patom, celkový stav je nerozhodný 5,5:5,5. V pondelok je na programe záverečná 12. partia v štýle kto z koho.

Jej víťaz sa stane majstrom sveta. V prípade, že sa opäť zrodí remíza, o šampiónovi rozhodne tajbrejk v tzv. rapid šachu. V 12. partii bude mať vyzývateľ Caruana výhodu bielych figúrok.

„V poslednej partii sa toho môže udiať veľa, obaja budeme pod tlakom,“ vyhlásil Caruana na webe denníka The Guardian. „Úvod ma prekvapil a potom som sa to rozhodol ´zavrieť´. Nebolo to dnes bohviečo, ale zasa žiadna katastrofa. Čo očakávam v pondelok? Záleží na tom, čo urobí môj súper. Ak to bude viesť k remíze, fajn, čaká nás rapid šach,“ skonštatoval obhajca titulu Carlsen.

Londýnsky súboj pod hlavičkou FIDE sa hrá s celkovou dotáciou 1 milión eur.

Zápas o šachový titul FIDE 2018

Magnus Carlsen (Nór.) – Fabiano Caruana (USA) 5,5:5,5 po XI. partii (0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5, 0,5:0,5 a 0,5:0,5)

Viac k témam: Fabiano Caruana, Magnus Carlsen
Zdroj: Webnoviny.sk – Ani po 11. partii sa nezrodil nový majster sveta v šachu, Caruana má v záverečnej partii výhodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *