Home / SVET / Osloboďte túto krajinu a odstúpte, pustil sa Schwarzenberg do Babiša

Osloboďte túto krajinu a odstúpte, pustil sa Schwarzenberg do Babiša

PRAHA 23. novembra (WebNoviny.sk) – Čestný predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vyzval v rámci diskusie na mimoriadnej schôdzi k vysloveniu nedôvery vláde českého premiéra Andreja Babiša, aby prejavil vďačnosť krajine, v ktorej získal občianstvo a stal sa premiérom.

Zdesenie zahraničných partnerov

Podľa Schwarzenberga by mal Babiš odstúpiť. Schwarzenberg zdôraznil, že nechce posudzovať, či premiérovi potomkovia alebo on sám potrebuje lekársku starostlivosť týkajúcu sa duševného zdravia, a nie je ani vyšetrovateľom, ani sudcom.

Ako bývalý minister zahraničia však vraj vníma zdesenie zahraničných partnerov z toho, „čo sa u nás deje“. „Čo sa stalo v tejto krajine, ktorá pred 20 rokmi bola jednou z najrešpektovanejších v Európe?“ tlmočil Schwarzenberg rezonujúce obavy.

Zahraničnú politiku prirovnal k remeslu

„Nie som sudca, ale vy, pán premiér, ste v tejto krajine dostal najprv občianstvo, potom ste tu nadobudol ohromný majetok a stal ste sa dokonca premiérom,“ pripomenul neprítomnému Babišovi.

„Bol by dôkaz minimálnej vďačnosti, keby ste teraz odstúpil a nebol záťažou pre našu diplomaciu,“ požiadal premiéra, ktorému následne pripomenul, že zahraničná politika je veľmi podobná s „najstarším remeslom“, lebo ani v jednom si človek nemôže vybrať partnera.

Reagoval tým na Babišove slová, s koľkými štátnikmi sa v poslednej dobe stretol, a pripomenul, že aj on sám bol zo svojej funkcie v minulosti nútený rokovať aj s ľuďmi, ktorí mali krv na rukách, prípadne boli nekompetentní. „Prosím vás, pán premiér, osloboďte túto krajinu a odstúpte,“ požiadal doyen Snemovne premiéra.

Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Viac k témam: Andrej Babiš, Karel Schwarzenberg, kauza Čapí hnízdo, TOP 09
Zdroj: Webnoviny.sk – Osloboďte túto krajinu a odstúpte, pustil sa Schwarzenberg do Babiša © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *