Home / SLOVENSKO / Karanténna stanica v Trebišove bude mať nového prevádzkovateľa

Karanténna stanica v Trebišove bude mať nového prevádzkovateľa

BRATISLAVA 22. novembra (WebNoviny.sk) – Prevádzkovateľ karanténnej stanice v Trebišove, ktorého ochranári obviňujú z týrania zvierat, vypovedal mestu ku koncu roku zmluvu.

Mesto Trebišov preto uzavrie novú zmluvu na poskytovanie služieb spojených s odchytom túlavých zvierat s partnerom, ktorý vzíde z verejného obstarávania. Agentúru SITA o tom informovala kancelária primátora Trebišova, podľa ktorej karanténnu stanicu prevádzkovala firma Veterinárius.

Počas celého obdobia, odkedy má mesto uzatvorenú zmluvu s vyššie uvedenou spoločnosťou, sme nezaznamenali žiaden podaný podnet alebo oznam od občanov o týraní zvierat umiestnených v karanténnej stanici,“ uviedla kancelária primátora. Trebišov má uzatvorenú Zmluvu o úschove odchytených zvierat so spoločnosťou Veterinárius od roku 2009, pričom odchyt túlavých psov robia príslušníci mestskej polície.

Katastrofálna situácia

Ochranári zvierat už podali podnet na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Trebišov ako aj na Komoru veterinárnych lekárov na prešetrenie podľa nich katastrofálnej situácie, ktorá panuje v karanténnej stanici v Trebišove. Prípadom podozrenia na týranie zvierat sa zaoberá iniciatíva Zvierací ombudsman a Združenie za práva zvierat.

Ochranári tvrdia, že koterce pre psov sú v katastrofálnom stave a špinavé, búdy sú rozpadnuté. Kŕmiť psov chodí každý druhý deň len jedna dobrovoľníčka z miestneho občianskeho združenia. Psy nie sú očkované, čipované ani ošetrené, čo si vyžaduje novela veterinárneho zákona platná od septembra.

Mestská karanténna stanica v Trebišove je skôr koncentračný tábor,“ uviedla predsedníčka Združenia za práva zvierat Diana Truchlíková. Dodala, že ochranári na základe zistených skutočností a fotografií z mestskej karanténnej stanice Trebišov trvajú na riadnej kontrole veterinárnou správou a vyvodení dôsledkov voči prevádzkovateľovi.

Povinnosti prevádzkovateľa

Kancelária primátora Trebišova vysvetlila, že prevádzkovateľ karanténnej stanice musí podľa zmluvy s mestom prevziať od polície uhynuté alebo nájdené psy a mačky. V prípade uhynutých zvierat musí zabezpečiť likvidáciu tiel.

Zvieratá musí dať veterinárne ošetriť, v prípade potreby im zabezpečiť liečbu. Musí sa im tiež postarať o stravu a pitnú vodu. „Mesto Trebišov uhrádza prevádzkovateľovi náklady na prevádzku útulku vo výške 12-tisíc eur ročne,“ uzavrela kancelária primátora.

Viac k témam: týranie zvierat, útulok, Združenie za práva zvierat, zvierací ombudsman
Zdroj: Webnoviny.sk – Karanténna stanica v Trebišove bude mať nového prevádzkovateľa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *