Home / šport / Ostatné športy / Boj o majstra sveta v šachu je stále nerozhodný, Carlsen sa hneval po zbabranej deviatej partii

Boj o majstra sveta v šachu je stále nerozhodný, Carlsen sa hneval po zbabranej deviatej partii

LONDÝN 16. novembra (WebNoviny.sk) – Deviata partia v súboji o majstra sveta Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) medzi Magnusom Carlsenom a Fabianom Caruanom priniesla ďalšiu remízu. Tentoraz sa diváci dočkali hry, ktorá trvala tri a pol hodiny a celkovo na šachovnici padlo 58 ťahov.

Nórsky svetový šampión bol v súboji v miernej nevýhode kvôli trhline nad pravým obočím. Zranenie oka však podľa jeho slov neprispelo k výsledku stretnutia. V ňom mal približne v polovici stretnutia miernu výhodu so svojimi bielymi figúrkami. „Cítil som, že mám pohodlnú výhodu, avšak zbabral som to. Po ťahu číslo 27 som pochopil, že partia skončí remízou, ale pokračoval som v hre,“ povedal Carlsen podľa portálu theguardian.com.

Doterajšie merania síl nasvedčujú tomu, že sa o víťazovi rozhodne až v tajbrejkoch, v ktorých je Američan favoritom. V súčasnosti druhý najlepší šachista sveta však má na vec iný pohľad. „Nepovedal by som, že som bol v deviatej partii vo veľkej nevýhode, iba v miernej. Na tajbrejk zatiaľ nemyslím. Ak bude hry vyrovnaná, vtedy o ňom začnem uvažovať. Tiež nesúhlasím s tým, čo tvrdia iní, že v nich budem vo výhode,“ vysvetlil Caruana.

Londýnsky súboj pod hlavičkou FIDE sa hrá na 12 partií v termíne 9.- 28. novembra 2018 s celkovou dotáciou 1 milión eur. V prípade záverečného nerozhodnutého stavu 6:6 o víťazovi rozhodne tajbrejk v tzv. rapid šachu.

Zápas o šachový titul FIDE 2018

Magnus Carlsen (Nór.) – Fabiano Caruana (USA) 4,5:4,5 po IX. partii (0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5; 0,5:0,5 a 0,5:0,5)

Viac k témam: Fabiano Caruana, Magnus Carlsen, Majstrovstvá sveta v šachu
Zdroj: Webnoviny.sk – Boj o majstra sveta v šachu je stále nerozhodný, Carlsen sa hneval po zbabranej deviatej partii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Švajčiarsky tréner Mauro Pini povedie Petru Vlhovú aj na ZOH 2026 v Taliansku

Výsledkom vzájomnej dôvery je podpis novej dvojročnej zmluvy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *