Home / SVET / Video: Na zhromaždení moslimských duchovných v Kábule sa odpálil samovražedný atentátnik

Video: Na zhromaždení moslimských duchovných v Kábule sa odpálil samovražedný atentátnik

KÁBUL 20. novembra (WebNoviny.sk) – Pri utorňajšom samovražednom útoku v afganskej metropole Kábul zahynulo podľa posledných informácií najmenej 50 ľudí.

Ďalších 83 ľudí utrpelo zranenia, dvadsiati z nich sú v kritickom stave. Všetky obete aj všetci zranení pochádzajú z radov moslimského duchovenstva, ktoré presadzuje umiernenejšie poňatie islamu a spolupracuje s afganskou vládou.

Ako informoval hovorca afganského ministerstva vnútra Nadžíb Daníš, samovražedný atentátnik zaútočil na zhromaždenie moslimských duchovných v centre Kábulu, pričom sa mu podarilo dostať opásanému arzenálom priamo do veľkej svadobnej miestnosti, kde sa zhromaždenie konalo.

Útok odsúdil aj pakistanský premiér

Podľa hovorcu veliteľa kábulskej polície Bašíra Mudžahída sa atentátnikovi podarilo preniknúť na zhromaždenie duchovných preto, lebo jeho organizátori vôbec nežiadali políciu o ochranu a bezpečnosť podujatia si plánovali zaistiť sami.

Jeden z najvražednejších útokov za posledné mesiace sa odohral v deň, keď si moslimovia po celom svete pripomínajú narodenie proroka Mohameda. „Je to útok na islamské hodnoty a na nasledovníkov proroka Mohameda. Je to útok proti ľudskosti,“ vyhlásil v reakcii na utorňajšie udalosti afganský prezident Ašraf Ghaní.

Útok odsúdil aj premiér susedného Pakistanu Imran Chán. „Všetky obete útoku sú bohužiaľ moslimskí učenci, ktorí sa zišli preto, aby si pripomenul deň narodenia proroka Mohameda,“ informoval policajný hovorca Mudžahíd.

Mohol útočiť Islamský štát aj Taliban

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, podobné útoky však v Afganistane často pácha buď Islamský štát (IS) alebo Taliban.

IS sa napríklad prihlásil k júnovému útoku na zhromaždenie afganských duchovných, ktorí krátko predtým ostro odsúdili teroristické útoky páchané v mene islamu. IS po tomto júnovom útoku oznámil, že vždy bude bojovať proti „tyranským duchovným“, ktorí sa spolčili s proamerickou afganskou vládou.

Taliban síce vyhlásil, že s útokom na júnové zhromaždenie duchovných nič nemá, no tiež je proti nemu. Taliban aj IS sa snažia zvrhnúť afganskú vládu a nastoliť v krajine fundamentalistický islamský režim. Líšia sa však v pohľade na to, kto by mal budúci Afganistan viesť, čo vedie k neustálym násilným stretom medzi nimi.

Viac k témam: Islamský štát, Kábul, samovražedný atentátnik, samovražedný útok, Taliban, teroristický útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Na zhromaždení moslimských duchovných v Kábule sa odpálil samovražedný atentátnik © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Južná Kórea a Spojené štáty spúšťajú pracovnú skupinu, ktorá bude blokovať nelegálny dovoz ropy do KĽDR

Obe krajiny sú znepokojené dodávaním ropy do KĽDR z Ruska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *