Home / šport / Ostatné športy / Prezident Slovenského zväzu biatlonu verí v kompromis, navrhol riešenie kauzy sestier Fialkových

Prezident Slovenského zväzu biatlonu verí v kompromis, navrhol riešenie kauzy sestier Fialkových

BANSKÁ BYSTRICA 19. novembra (WebNoviny.sk) – Sestry Paulína a Ivona Fialkové dostali zákaz štartu na súťažiach v biatlone spojených s reprezentáciou Slovenskej republiky.

Rozhodla o tom minulý týždeň disciplinárna komisia Slovenského zväzu biatlonu (DK SZB) a toto jej rozhodnutie stále trvá, pretože obe športovkyne z VŠC Dukla Banská Bystrica nepodpísali zmluvu, ktorú podpísali všetci ostatní reprezentanti. To všetko sa deje dva týždne pred štartom nového ročníka Svetového pohára v slovinskej Pokljuke (2.- 9. 12.).

Porušený Zákon o športe

Výhrady majú predovšetkým v marketingovej oblasti danej zmluvy. Obe biatlonistky, ktoré si pripísali okrem iného piate miesta na ZOH v Pjongčangu 2018, zastupuje advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o., ktorá konštatovala, že Slovenský zväz biatlonu pri sestrách Paulíne a Ivone Fialkových porušuje Zákon o športe v ich práva na reprezentáciu Slovenska. Celú záležitosť preto bude posudzovať hlavná kontrolórka športu na Slovensku.

Kontrolór má vždy svoje úlohy zo zákona. Mal by hájiť šport a zákon. Verím, že sa všetci, čo máme k tomu čo povedať, stretneme za okrúhlym stolom a nájdeme rozumný kompromis,“ uviedol k celej záležitosti v pondelok prezident SZB Tomáš Fusko. Na otázku agentúry SITA – kedy sa okrúhly stôl uskutoční, odvetil: „Z mojej strany môžem povedať, že som pripravený rokovať každý deň, aj 24 hodín. Začiatok sezóny a Svetového pohára sa blíži, nerád by som sa vložil do úvah, čo sa môže stať, čo sa stihne alebo nestihne. Dnes môžeme veľa vecí vyriešil a rozhodnúť napríklad za 20 minút. Všetci si uvedomujeme, že čas sa kráti a treba rýchlo konať. Tu sa nemôžeme hrať na nejakú tridsaťdňovú lehotu. Všetci musíme jednať konštruktívne a v prospech veci. A v prospech veci je to, aby športovci štartovali.

Problém národnej federácie

Slovenský zväz biatlonu predchádzajúce stanovisko v súvislosti s podpisom zmluvy o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie sestier Fialkových nemení. Tomáš Fusko nateraz verí, že zvíťazí zdravý rozum: „Jednoducho nastal nejaký spor, sú tu nejaké systémové chyby, názory športovcov, ale aj ich právnikov, okolia i rodičia sa do toho zapájajú. Nahromadilo sa veľa informácii, treba ich spracovať, ale ja som stále optimista, že zdravý rozum zvíťazí. Len dúfam, že tí, ktorí robia šport, a to sme my, ho budú môcť robiť so športovcami, ktorých sme vychovali. Veď sú pýchou nášho športu, takže by sa mali postaviť na štart v kombinézach reprezentácie a prinášať nám radosť i naďalej. Trebárs tak ako na predchádzajúcej olympiáde.“

Do celého sporu sestier Fialkových nechce nateraz zasahovať Medzinárodná biatlonová únia (IBU). Neprináleží jej to z hľadiska jej činnosti. „Je to problém, ktorý sa týka výhradne národnej federácie. IBU nezasahuje do vzťahových záležitostí národných federácií a športovcov. Pre nás je dôležité, že všetci slovenskí biatlonisti podpísali tzv. deklaráciu IBU. Vyhlásili, že budú súťažiť podľa antidopingových, disciplinárnych, športových i marketingových pravidiel IBU. Z našej strany v tejto chvíli spĺňajú všetci slovenskí športovci právo štartovať na Svetovom pohári v biatlone. Ako si to reguluje národný zväz a samotní biatlonisti, to je už záležitosť každej národnej federácie,“ uviedol člen exekutívy IBU zo Slovenska Ivor Lehoťan.

Viac k témam: biatlon, Ivona Fialková, Paulína Fialková
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Slovenského zväzu biatlonu verí v kompromis, navrhol riešenie kauzy sestier Fialkových © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *