Home / SLOVENSKO / OĽaNO navrhuje v novele zákona jednorazový finančný príspevok politickým väzňom aj ich manželkám

OĽaNO navrhuje v novele zákona jednorazový finančný príspevok politickým väzňom aj ich manželkám

BRATISLAVA 17. novembra (WebNoviny.sk) – Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) navrhuje ukončiť po 29 rokoch od Nežnej revolúcie nespravodlivý a neúctivý stav v demokratickej spoločnosti.

Podľa poslancov Národnej rady SR za OĽaNO dnes tí, čo roky boli utláčateľmi a prenasledovali osoby, mučili ich a popierali základné ľudské práva, poberajú dnes vysoké výsluhové dôchodky a tí, čo trpeli, majú nízke starobné dôchodky.

Príspevok vo výške tisíc eur

Preto prichádzajú s návrhom novely zákona o protikomunistickom odboji, ktorým chcú zaviesť plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov štátnej bezpečnosti a ich zložiek o 50 percent.

„Keďže návrh zákona si neberie za cieľ získanie dodatočných prostriedkov do štátneho rozpočtu, ale najmä odstránenie amorálneho a nespravodlivého sociálneho stavu, návrhom zákona sa súčasne priznáva jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo ich vdovám a vdovcom vo výške tisíc eur,“ uviedli v dôvodovej správe k návrhu.

Vzdať aspoň morálnu úctu

„Návrh zákona je koncipovaný tak, že prostredníctvom dane vyberanej zrážkou bude bývalým príslušníkom Štátnej bezpečnosti a jej bezpečnostných zložiek dodatočne strhávaných 50 percent z ich výsluhových dôchodkov. Keďže sa predpokladá, že vysokopostavení príslušníci ŠTB majú dnes priemerné výsluhové dôchodky na úrovni 600 až 700 eur, ich zdanením by sa tak dostali približne na priemernú úroveň starobných dôchodkov v Slovenskej republike,“ priblížili s tým, že návrh zákona nerozlišuje medzi bývalými príslušníkmi Štátnej bezpečnosti podľa dĺžky vykonávanej činnosti, keďže samotná skutočnosť, že sa podieľali na popieraní základných práv a slobôd je rozhodujúca na účely znižovania výsluhových dôchodkov.

„Na druhej strane je potrebné vzdať aspoň morálnu úctu politickým väzňom, ktorí trpeli v dobe neslobody, ako aj ich manželkám a manželom (príp. ich vdovám a vdovcom),“ dodali s tým, že dnes je najvyšší čas na prijatie takejto právnej úpravy, keďže politickí väzni aj z dôvodu podlomeného zdravia, napríklad z nútených prác v uránových baniach, sa dožívajú veľmi nízkeho veku.

Viac k témam: 17. november, Národná rada Slovenskej republiky, Nežná revolúcia, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO navrhuje v novele zákona jednorazový finančný príspevok politickým väzňom aj ich manželkám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *