Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Zdravotné poisťovne nečerpajú najviac peňazí zo slovenského zdravotníctva, tvrdí strana Spolu

Zdravotné poisťovne nečerpajú najviac peňazí zo slovenského zdravotníctva, tvrdí strana Spolu

BRATISLAVA 15. novembra (WebNoviny.sk) – Najviac peňazí zo zdravotníctva podľa strany SPOLU – občianska demokracia neodčerpávajú zdravotné poisťovne.  Strana o tom informovala na štvrtkovej tlačovej besede. Zo ziskov si najviac berú veľké farmaceutické firmy a dodávatelia liekov, zdravotníckych pomôcok a techniky.

Strana so spoločnosťou Finstat analyzovali údaje o tom, kto najviac zarába v slovenskom zdravotníctve. „Zistili sme, že tie najväčšie firmy v našom zdravotníctve za posledných 5 rokov odčerpali 1,15 mld. eur z nášho systému,“ uviedol expert SPOLU na zdravotníctvo Oskar Dvořák.

Definovali aj neprimerané zisky

Súkromné zdravotné poisťovne sú až na piatom mieste, dodal. Spolu si za posledných päť rokov farmaceutické spoločnosti a dodávatelia rozdelia 600 mil. eur zo zisku v zdravotníctve.

Na základe údajov z časopisu Economist si všímali zisky vzhľadom na návratnosť ich investícií. Economist definuje neprimerané zisky, ak je návratnosť vyššia ako 10 %.

Na Slovensku túto mieru najziskovejšie firmy presahovali mnohonásobne. Ide napríklad o firmu Meditrade, ktorá sa zameriava na kardiologické pomôcky, alebo farmaceutickú firmu Bayer.

Inovácie a nové technológie

Strana SPOLU síce nevníma zisk v zdravotníctve ako nemorálny, ale mal by byť primeraný a firmy by vďaka nemu mali prinášať pacientom inovácie a nové technológie.

Zisk má slúžiť ako odmena pre firmy, ktoré umožňujú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, a mali by ho dosahovať vo vysoko konkurenčnom prostredí.

Podľa Dvořáka existuje veľký priestor na šetrenie, ktoré by neznížilo kvalitu starostlivosti. Tvrdí, že vláda mala už dávno pristúpiť k sfunkčneniu generickej preskripcie, rozšíriť referencovanie a porovnávanie cien zdravotníckeho materiálu, sfunkčniť vstup inovatívnych liekov na slovenský trh, uľahčiť vstup biosimilárnych liekov, riešiť centrálne obstarávania na viac liekov a predovšetkým snažiť sa znížiť nadspotrebu liekov.

Viac k témam: Andrea Kalavská, farmaceutický priemysel, minister zdravotníctva, Ministerstvo zdravotníctva SR, Miroslav Beblavý, SPOLU – občianska demokracia, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Zdravotné poisťovne nečerpajú najviac peňazí zo slovenského zdravotníctva, tvrdí strana Spolu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *