Home / EKONOMIKA / Sociálna poisťovňa zaznamenala mierny pokles exekučných zrážok z dôchodkových dávok

Sociálna poisťovňa zaznamenala mierny pokles exekučných zrážok z dôchodkových dávok

BRATISLAVA 15. novembra (WebNoviny.sk) – Sociálna poisťovňa zaznamenala v októbri mierny pokles exekučných zrážok z dôchodkových dávok.

Kým v septembri ich bolo 34 967, v októbri vykonala Sociálna poisťovňa 34 885 zrážok. „Ešte na začiatku roka, v januári 2018 ich pritom zaevidovala 36 879,“ informoval hovorca poisťovne Peter Višváder.

O miernom poklese exekučných zrážok podľa neho možno hovoriť aj z hľadiska medziročného porovnania, keďže v októbri minulého roka bolo krátených 35 563 dôchodkov a v septembri vlaňajška to bolo 35 679.

Dominujú poberatelia starobného dôchodku

V skupine exekučnou zrážkou krátených dôchodkov výrazne dominujú poberatelia starobného dôchodku, ktorí tvoria viac ako polovicu dôchodcov s exekučnou zrážkou.

V októbri tohto roka evidovala Sociálna poisťovňa 20 335 takýchto starobných dôchodcov. Druhou najpočetnejšou skupinou sú stále invalidní dôchodcovia. V minulom mesiaci poberalo krátený dôchodok až 12 091 z nich.

Upozornenie Sociálnej poisťovne

Najmä v súvislosti s blížiacimi sa vianočnými nákupmi preto Sociálna poisťovňa opäť upozorňuje na potrebu finančnej disciplíny a obozretnosť pri preberaní finančných záväzkov.

„Z hľadiska príjmu sú práve dôchodcovia najzraniteľnejšou skupinou občanov. Ale nielen oni, ale aj ľudia v preddôchodkovom veku by si mali strážiť svoje výdavky, aby sa nedostali do takejto nepriaznivej finančnej situácie, keď ich jediným príjmom bude starobný dôchodok a môže im hroziť postih v podobe exekučne skráteného dôchodku,“ dodal Višváder.

Viac k témam: dôchodcovia, exekúcie, Sociálna poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa zaznamenala mierny pokles exekučných zrážok z dôchodkových dávok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *