Home / SLOVENSKO / V Trnave smrť četníkov pri obrane Československej republiky opäť pripomína pamätná tabuľa

V Trnave smrť četníkov pri obrane Československej republiky opäť pripomína pamätná tabuľa

TRNAVA 13. novembra (WebNoviny.sk) – Búrlivé novembrové dni roku 1918 a smrť troch četníkov Františka Beneša, Jozefa Neplechu a Františka Vlčeka v Trnave opäť pripomína pamätná tabuľa, ktorú v utorok opätovne odhalili v priestoroch železničnej stanice.

Beneš, Neplecha a Vlček zahynuli presne pred sto rokmi, 13. novembra 1918, pri obrane mesta a mladej Československej republiky. Pamätnú tabuľu pôvodne odhalili v septembri 1922 na budove starej železničnej stanice, po vybudovaní novej stanice sa dostala do depozitu Západoslovenského múzea v Trnave.

Četníkov zabili na železničnej stanici

Riaditeľ odboru kultúry Trnavského samosprávneho kraja Peter Kadlic pri odhaľovaní tabule pripomenul, že počas hektickej jesene roku 1918 sa vo viacerých mestách, a Trnava nebola výnimkou, rozprúdili nepokoje medzi slovenským a maďarským obyvateľstvom.

Rozpadajúce sa Uhorsko sa nechcelo len tak ľahko vzdať slovenského územia v prospech mladej republiky. Z neďalekého Leopoldova prišli presne pred sto rokmi maďarskí vojaci, ktorí obsadili Trnavu a na železničnej stanici zabili troch československých četníkov,“ pripomenul vtedajšie udalosti.

Podľa historických dokumentov potom prišli do Trnavy ďalšie dva maďarské prápory a československé vojsko muselo ustúpiť smerom na Kúty. Boje o Trnavu pokračovali ešte niekoľko dní, 24. novembra maďarská garda kapitulovala a Trnavu definitívne dostalo pod kontrolu vojsko novej Československej republiky.

Pribudla nová tabuľa

Iniciátorom pôvodnej pamätnej tabule na pamiatku troch zabitých četníkov bol známy dramatik a člen trnavského Národného výboru Ferko Urbánek. Tabuľu s mottom od Jána Bottu odhalili 17. septembra 1922 na vtedajšej budove železničnej stanice, odkiaľ sa niekedy po roku 1989 dostala do depozitu Západoslovenského múzea.

Po jej zreštaurovaní ju v utorok spoločne odhalili predstavitelia Železníc SR Milan Kubíček, mesta Trnava Peter Bročka a Trnavského samosprávneho kraja Peter Kadlic. K pôvodnej tabuli pribudla aj druhá, ktorá bude pripomínať utorňajšiu udalosť.

Československé vojsko prišlo podľa dokumentov bádateľa Petra Radványiho z Hodonína do Trnavy začiatkom novembra a v meste zabezpečilo poriadok. 10. novembra do Trnavy pricestovali aj členovia vtedajšej dočasnej slovenskej vlády Pavol Blaho, Ivan Dérer a Anton Štefánek.

Z balkóna radnice oznámili zhromaždeným obyvateľom mesta nastolenie novej moci. O deň neskôr sa situácia v Trnave zdramatizovala, maďarskí dôstojníci a študenti gymnázia demonštrovali pred radnicou a strhli československú zástavu. Situáciu sa podarilo stabilizovať až 24. novembra.

Viac k témam: Československo, četníci, pamätná tabuľa, TTSK Trnavský samosprávny kraj
Zdroj: Webnoviny.sk – V Trnave smrť četníkov pri obrane Československej republiky opäť pripomína pamätná tabuľa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *