Home / KULTÚRA / Knihy / Zomrel slávny tvorca komixov Stan Lee. Je autorom Spider-Mana, Hulka alebo X-Mena

Zomrel slávny tvorca komixov Stan Lee. Je autorom Spider-Mana, Hulka alebo X-Mena

LOS ANGELES 12. novembra (WebNoviny.sk) – Vo veku 95 rokov zomrel v pondelok v Spojených štátov slávny tvorca komiksov Stan Lee, autor niektorých z najznámejších komiksov histórie ako napríklad Spider-Man, Hulk alebo X-Men.

Lee zomrel v nemocnici v Los Angeles, o jeho úmrtí informoval Kirk Schenck, právny zástupca autorovej dcéry J.C. Lee.

Vytvoril stovky komixov

Stan Lee vstúpil do sveta komiksu v 60. rokoch minulého storočia a priblížil komiksových superhrdinov širokým masám, najmä deťom a mládeži. Podľa kritikov bol tiež prvým autorom komiksov, ktorý komiksových hrdinov „poľudštil“ tým spôsobom, že im často prisudzoval už nielen kladné a chvályhodné vlastnosti. Podľa agentúry Associated Press (AP) priniesol do sveta komiksu tiež komplikovanejší príbeh a zápletku, hovorovejší jazyk, satiru, prvky science fiction a v niektorých prípadoch až filozofický rozmer.

Stan Lee vytvoril stovky komiksov, nikto – vrátane jeho samého – však nevie, koľko presne. „Napísal som toho tak veľa, že naozaj neviem koľko. Mohli ich byť stovky, mohli ich byť tisíce,“ vyhlásil Lee ešte v roku 2006.

Viaceré diela boli sfilmované

Myslím si, že každého fascinujú veci, ktoré presahujú život. Všetci vyrastáme s hrdinami, strašidlami a bosorkami. Potom trochu vyrastieme a sme už príliš starí na to, aby sme čítali rozprávky. Ale myslím si, že nikdy nás neopustí vášeň pre tento druh vecí, pre veci, ktoré presahujú život a sú magické,“ zdôveril sa so svojím vzťahom k literatúre a komiksom Stan Lee.

Viaceré z jeho diel sa stali námetmi na celovečerné filmy, veľkým hitom bolo filmové spracovanie komiksu X-Men (2000) a tiež Spider-Man (2002).

Viac k témam: Stan Lee, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel slávny tvorca komixov Stan Lee. Je autorom Spider-Mana, Hulka alebo X-Mena © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel spisovateľ Seiiči Morimura, vo svojom diele odhalil zverstvá japonskej Jednotky 731

Jeho trilógia Akuma no Hóšoku odhalila lekárske experimenty na ľuďoch a vyvolala rozruch v celej krajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *