Home / SLOVENSKO / Lajčák rokoval s kľúčovými predstaviteľmi OBSE o situácii v regióne južného Kaukazu

Lajčák rokoval s kľúčovými predstaviteľmi OBSE o situácii v regióne južného Kaukazu

BRATISLAVA 9. novembra (WebNoviny.sk) – Delegáciu kľúčových predstaviteľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí sa zaoberajú situáciou v regióne južného Kaukazu, dnes prijal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Členmi delegácie boli traja spolupredsedovia Minskej skupiny – Stéphane Visconti, Igor Popov a Andrew Schofer, osobný predstaviteľ úradujúceho predsedu OBSE pre konflikt v zodpovednosti Minskej konferencie (Náhorný Karabach) Andrzej Kasprzyk a vedúci plánovacej skupiny vysokej úrovne OBSE pre tento konflikt, plukovník Vladimír Minárik.

Znižovanie napätia

Dnešné rokovania boli súčasťou pracovných stretnutí pred prevzatím predsedníctva SR v OBSE v roku 2019, pričom snaha o riešenie konfliktov v regióne južného Kaukazu prirodzene figuruje medzi hlavnými témami, ktorými sa chce SR počas svojho mandátu zaoberať. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

Dôraz budeme klásť na mechanizmy a procesy zamerané na znižovanie napätia a zlepšenie postavenia obyvateľstva poznačeného konfliktmi,“ uviedol Lajčák.

Posúdili možné scenáre

Partneri prediskutovali aktuálnu situáciu v Arménsku a Azerbajdžane, vrátane Náhorného Karabachu, ako aj identifikovanie možností medzinárodného spoločenstva pri regulovaní súčasného stavu. Zároveň posúdili možné scenáre ďalšieho vývoja situácie v závislosti na výsledkoch decembrových parlamentných volieb v Arménsku.

Naše predsedníctvo aktívne podporí existujúce formáty zaoberajúce sa znižovaním napätia a hľadaním riešenia zmrazených a pretrvávajúcich konfliktov, vrátane činnosti spolupredsedov Minskej skupiny a osobitných predstaviteľov,“ informoval predstaviteľov OBSE šéf slovenskej diplomacie.

Viac k témam: Andrzej Kasprzyk, Azerbajdžan, diplomati, Miroslav Lajčák, Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Lajčák rokoval s kľúčovými predstaviteľmi OBSE o situácii v regióne južného Kaukazu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *