Home / šport / Ostatné športy / O titul majstra sveta v šachu si to rozdajú dvaja najlepší hráči súčasnosti

O titul majstra sveta v šachu si to rozdajú dvaja najlepší hráči súčasnosti

LONDÝN 7. novembra (WebNoviny.sk) – Američan Fabiano Caruana vyzve na šachových majstrovstvách sveta organizovaných asociáciou FIDE úradujúceho šampióna Magnusa Carlsena.
Ich súboj o titul, ktorý bude pozostávať z dvanástich zápasov v priebehu dvadsiatichdvoch dní, bude od 9. do 22. novembra hostiť Holborn College v Londýne. Víťaz zinkasuje na svoje konto 1 milión eur.
Nór Carlsen je v súčasnosti najlepším šachistom sveta a kraľujúcim hegemónom na logiku zameraného športu od roku 2013.
V rebríčku FIDE mu patrí prvé miesto a s 2835 rankingovými bodmi vládne tabuľke práve pred Caruanom, ktorý má na konte o tri body menej. Dvadsaťšesťročný Američan ho vyzve ako aktuálny víťaz podujatia Candidates Tournament 2018.

Každý zápas bude mať časový limit

Každý z dvanástich vzájomných zápasov bude mať svoj časový limit. Prvých 40 ťahov hry je obmedzených na 100 minút. Nasledujúcich 20 ťahov budú musieť súťažiaci zvládnuť v priebehu päťdesiatich minút. Zvyšok hry bude mať obmedzenie na 15 minút s prípadnou pridanou polminútou na jeden ťah.
Majstrom sveta sa stane ten, kto vyhrá minimálne 7 z 12 meraní síl. Ak sa po dvanásťzápasovej sérii zrodí remíza 6-6, uskutoční sa veľké finále v záverečný deň, teda 28. novembra, na kedy je naplánované aj slávnostné odovzdanie cien a záverečný ceremoniál.
Bilancia vzájomných zápasov hovorí mierne v prospech päťnásobného držiteľa titulu. V tridsiatichtroch vzájomných konfrontáciách sa pritom až osemnásť ráz zrodil pat. Desať víťazstiev si na svoje konto pripísal Carlsen a v piatich prípadoch sa z triumfu radoval Caruana.

Guardian mierne favorizuje Caruana

Svetový šampión z Nórska sa výzvy nebojí a chce obhájiť titul aj šiesty raz v sérii. Herný štýl svojho súpera má podľa vlastných slov prečítaný a vie, čo môže od neho očakávať.
„Herný štýl Caruanu je veľmi špecifický. Dopredu kalkuluje do hĺbky a veľmi precízne. Je ochotný obetovať svojich pešiakov a akceptovať útoky na kráľa len preto, aby sa pohyboval v strede šachovnice, čo je jeho špecialitou,“ povedal Carlsen v rozhovore pre britské periodikum The Guardian.
„Pár zápasov som už proti nemu vyhral najmä vďaka dobrej defenzíve, z ktorej som sa dostával do rozhodujúcich kontier. Nemôžem vylúčiť, že sa tak nezachovám aj počas najbližšieho turnaja,“ dopĺňa 27-ročný severan.
Prognóza The Guardian hovorí, že miernym favoritom je Caruana. Avšak v prípade, že by sa po dvanástich stretnutiach zrodil po vyrovnaný stav, v rýchlych tie-breakoch bude favoritom Carlsen.

Viac k témam: Fabiano Caruana, Holborn College v Londýne, Londýn, Magnus Carlsen
Zdroj: Webnoviny.sk – O titul majstra sveta v šachu si to rozdajú dvaja najlepší hráči súčasnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *