Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Brexit bez dohody by ohrozil tisíce pracovných miest na Slovensku, tvrdia analytici z Coface

Brexit bez dohody by ohrozil tisíce pracovných miest na Slovensku, tvrdia analytici z Coface

BRATISLAVA 6. novembra (WebNoviny.sk) – Brexit bez dohody by mal významný dopad na slovenský automobilový sektor. Vyplýva to z tlačovej správy spoločnosti Coface.

Ak by sa naplnil najhorší scenár týkajúci sa odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, teda brexit bez dohody, na Slovensku by bolo podľa prepočtov analytického tímu nadnárodnej spoločnosti Coface ohrozených v prvej vlne až 7 500 pracovných miest.

V prepočte by to pri najhoršom scenári brexitu predstavovalo pre Slovensko až 6-percentný podiel na nominálnom hrubom domácom produkte (HDP). Konštatoval to country manažér spoločnosti Coface Slovakia Juraj Janči.

Väčšina vyrobených áut sa vyváža

„Pri výpočte pracovných miest vychádzali naši analytici z údajov Eurostatu týkajúcich sa zamestnanosti v automotive sektore na Slovensku za rok 2017. Keďže však Jaguar Land Rover už v týchto dňoch spustil na Slovensku svoju výrobu, dopad takéhoto brexitu by bol po plnom nabehnutí výroby aj v našej štvrtej automobilke podľa nás ešte výraznejší. Samozrejme, dopad by pocítili aj ďalšie relevantné sektory v automotive reťazci,“ uviedol Juraj Janči.

Pre Slovensko, ako aj susediace krajiny ako Česko, Maďarsko či Poľsko, je pritom podľa Coface automobilový sektor významným z hľadiska zamestnanosti, ale aj investícií automobiliek do výroby a celkovo ich podielu na raste HDP.

Najmä Slovensko si pritom drží svetový prím aj v počte vyrobených vozidiel na tisíc obyvateľov. Väčšina vyrobených vozidiel však putuje na export, najmä do krajín EÚ, čo Slovensko robí podľa Coface vysoko exponovanom krajinou z hľadiska akýchkoľvek zmien v tomto exporte.

Zlepšili rating Slovenska

„Nateraz je rizikovosť sektora z hľadiska insolvencie firiem v automotive sektore veľmi nízka, firmy majú veľmi dobré nastavenia platieb dodávateľom a odberateľom cez clearingové centrá,“ konštatoval Juraj Janči. Aj vďaka tomu tak Coface zlepšil rating Slovenska z A3 na A2, čo je nízke riziko.

Dôvodom je podľa spoločnosti jednak medziročne najvýraznejší pokles miery celkovej insolventnosti firiem (-27 %) v regióne strednej a východnej Európy a jednak významné investície automobiliek.

Na druhej strane sa však vysoká orientácia na jeden sektor ukazuje podľa Coface riziková nielen z dôvodu možných dopadov pri cyklickom vývoji, ale aj v situáciách, akou sú dieselgate, rozhodnutie EÚ o zákaze registrácie spaľovacích motorov do obdobia 2030 až 2050, protekcionistické opatrenia USA či najnovšie hrozba brexitu bez dohody, kde by rizikom bolo práve zastavenie obchodu Británie s krajinami EÚ. Už teraz pre automobilový sektor v Británii platí podľa Coface vysoké riziko nesplácania pohľadávok a insolvencií.

Spoločnosť Coface pôsobí viac ako 70 rokov v oblasti úverového poistenia, riadenia rizík a globálnej ekonomiky. Podporuje 50 000 klientov pri budovaní svojich podnikov.

Služby a riešenia Coface pomáhajú spoločnostiam prijímať kreditné rozhodnutia s cieľom zlepšiť ich schopnosť predávať na domácom aj exportnom trhu. V roku 2017 spoločnosť Coface zamestnávala približne 4 100 ľudí v 100 krajinách sveta a zaznamenala obrat vo výške 1,4 miliardy eur.

Viac k témam: brexit, Coface Slovakia, Jaguar Land Rover v Nitre, Kia Motors Slovakia, PSA Peugeot Citroën Slovakia, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk – Brexit bez dohody by ohrozil tisíce pracovných miest na Slovensku, tvrdia analytici z Coface © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *