Home / EKONOMIKA / Tretina slovenských stavbárov hodnotí finančnú situáciu ako ťažkú, platby záväzkov sú problém

Tretina slovenských stavbárov hodnotí finančnú situáciu ako ťažkú, platby záväzkov sú problém

BRATISLAVA 25. októbra (WebNoviny.sk) – Tretina slovenských stavbárov hodnotí svoju finančnú situáciu ako ťažkú, keď im občas neostáva dostatok prostriedkov na pokrytie bežných nákladov v domácnosti. Celých 26 % slovenských stavbárov by radšej vykonávalo inú profesiu. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika uskutočnila agentúra Kantar TNS.

Iba 22 % slovenských stavbárov zaznamenalo nedávno nárast príjmu, zatiaľ čo pokles evidovalo 40 % z oslovených. Rastúci príjem slovenskí stavbári najčastejšie využívajú na sporenie (29 % oslovených) a splácanie dlhov (26 % pracovníkov). Svoje úspory však zväčša ponechávajú na bežnom účte. Najmenej populárne sú medzi stavbármi investičné fondy.

Stavbári majú problém s platbami svojich záväzkov. V uplynulom roku sa celková suma platieb po splatnosti pohybovala podľa výsledkov prieskumu okolo ôsmich mesačných platov. Zároveň takmer štvrtina respondentov (24 %) uviedla, že si v posledných 12 mesiacoch vzali úver z dôvodov pokrytia bežných nákladov domácnosti.

Na Slovensku podľa výsledkov prieskumu nemajú stavbári o prácu núdzu. Tridsať percent z nich počas posledných troch rokov síce zmenilo zamestnanie, v súčasnosti však pracujú. Bez práce boli len štyri percentá z oslovených stavbárov.

Viac k témam: prieskum, stavebníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Tretina slovenských stavbárov hodnotí finančnú situáciu ako ťažkú, platby záväzkov sú problém © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *