Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Emisie aj z osobných automobilov majú výrazne klesnúť, Sólymos však predpokladá zvýšenie cien áut

Emisie aj z osobných automobilov majú výrazne klesnúť, Sólymos však predpokladá zvýšenie cien áut

BRATISLAVA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Slovensko na zasadnutí Rady ministrov životného prostredia EÚ podporilo kompromisný návrh, podľa ktorého majú emisie oxidu uhličitého z osobných automobilov a ľahkých úžitkových vozidiel klesnúť do roku 2030 o 35 percent oproti roku 2021.

Návrh nakoniec podporilo 20 krajín. „Som rád, že aj pri takejto dôležitej téme sme dokázali nájsť spoločnú reč a podarilo sa schváliť dohodu aj vďaka nášmu úsiliu,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Niektoré členské štáty EÚ presadzovali 40-percentné zníženie emisií u nových áut a dodávok. Nakoniec však zvíťazil kompromisný návrh, ktorý má podľa Sólymosa pozitívne aj negatívne vplyvy.

„Medzi pozitívne dopady možno počítať hlavne zníženie emisií a zlepšenie kvality ovzdušia, medzi negatívne zase vplyv na zmeny v štruktúre zamestnanosti a zvýšenie cien vozidiel,“ vysvetlil šéf slovenského envirorezortu.

Konečná verzia obsahuje aj revíznu klauzulu. Hovorí, že v roku 2023 sa na základe analýzy zhodnotí plnenie dohodnutých cieľov tak, aby bolo možné prípadný cieľ znižovania emisií CO2 pre rok 2030 prehodnotiť. Pre rok 2025 by mal platiť cieľ znížiť emisie oxidu uhličitého u nových osobných automobilov o 15 percent oproti hodnotám v roku 2021.

Viac k témam: emisie, Európska únia, László Sólymos
Zdroj: Webnoviny.sk – Emisie aj z osobných automobilov majú výrazne klesnúť, Sólymos však predpokladá zvýšenie cien áut © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *