Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Medzi Sliačom a Kováčovou sa zrútilo vojenské lietadlo L-39

Aktualizované: Medzi Sliačom a Kováčovou sa zrútilo vojenské lietadlo L-39

aktualizované 10. októbra 15:15

SLIAČ 10. októbra (WebNoviny.sk) – Medzi Sliačom a Kováčovou sa v stredu približne o 14:15 zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, bližšie informácie rezort obrany poskytne na brífingu.

Podľa Ľuboša Michálika z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici sa obaja piloti katapultovali a sú pravdepodobne bez zranenia.

„Stíhačka Albatros L 39 nie je vyzbrojená. Na mieste zasahujú vojenskí hasiči,“ uviedol Michálik s tým, že požiar je lokalizovaný. Zasahuje 12 príslušníkov OR HaZZ vo Zvolene a OR HaZZ v Banskej Bystrici na štyroch kusoch techniky.

Bolo vidieť dva padáky

Ako informoval po rokovaní vlády minister Peter Gajdoš (SNS), rezort obrany má informácie o tom, že posádka pred samotným nárazom mohla stihnúť vyskočiť.

„Bolo vidieť dva padáky, takže je stále veľká šanca, že je posádka nažive. Približne o päť minút ide na miesto komisia,“ povedal Gajdoš. Ministerstvo obrany bude priebežne poskytovať informácie o páde cvičného lietadla.

Lietadlo L-39

Podľa údajov z internetovej stránky ministerstva obrany je L-39 dvojmiestne, prúdové lietadlo, určené na základný a pokračovací výcvik pilotov, umožňujúce jednoduchý prechod na bojové lietadlo MiG-29.

Je určené na ničenie pozemných a pomaly letiacich vzdušných cieľov, prípadne k vedeniu vzdušného prieskumu. Je vybavené dvojprúdovým motorom AI-25TL. Albatros je podľa rezortu v prevádzke u viac ako 30 vzdušných síl na svete.

SPRÁVU AKTUALIZUJEME

Viac k témam: Armáda SR, minister obrany, Ministerstvo obrany SR, nehoda lietadla
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Medzi Sliačom a Kováčovou sa zrútilo vojenské lietadlo L-39 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na muníciu pre Ukrajinu sa vyzbieralo už viac ako 3,5 milióna eur. O slovenskej zbierke píšu aj zahraničné médiá

Zbierka na múniciu pre Ukrajinu bude aj naďalej pokračovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *