Home / EKONOMIKA / Ministri V4 podporujú skoré prijatie smernice Európskej únie o dani z digitálnych služieb

Ministri V4 podporujú skoré prijatie smernice Európskej únie o dani z digitálnych služieb

BRATISLAVA 7. októbra (WebNoviny.sk) – Ministri financií krajín Visegrádskej štvorky (V4) podporujú zavedenie dane z digitálnych služieb v krajinách EÚ.

Ministri Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska preto na konferencii Tatra Summit koncom uplynulého týždňa podpísali vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu skorému prijatiu smernice EÚ o tejto dani.

Všetci štyria signatári si tiež uvedomujú, že zavedenie dlhodobého riešenia je „behom na dlhé trate“, a preto podporujú prijatie dočasného opatrenia vo forme nepriamej dane z digitálnych služieb. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR (MF).

Digitalizácia predstavuje najvýznamnejší posun ekonomiky

O digitalizácii európskych ekonomík a jej dopadoch na verejné financie rokovali v Tatrách šéfovia rezortov financií Nemecka, Francúzska a krajín V4. Ako ďalej uviedlo Ministerstvo financií SR, medzi krajinami EÚ panuje všeobecná zhoda na potrebe zavedenia férového zdaňovania digitálnej ekonomiky, ako na európskej tak medzinárodnej úrovni.

„Uvedomujeme si, že digitalizácia predstavuje najvýznamnejší posun ekonomiky od priemyselnej revolúcie. Daňové zaťaženie tohto odvetvia však úplne neodráža výhody spojené s vývojom moderných technológií“ uviedli ministri v memorande a zhodli sa na tom, že táto téma si vyžaduje ich plnú pozornosť.

„Dosiahnuť širokú dohodu v akýchkoľvek daňových otázkach na úrovni Európskej únie nie je práve tá najjednoduchšia vec na svete a potrvá to,“ doplnil slovenský minister financií Peter Kažimír.

Neformálne pokračovanie rozhovorov

Fakt, že firmy pôsobia v digitálnom priestore, ako aj zvýšená mobilita digitálneho trhu majú podľa MF negatívny vplyv na príjmy jednotlivých krajín v porovnaní s tradičnými spôsobmi podnikania. Preto je dôležité zrovnoprávniť podmienky podnikania pre všetky subjekty bez ohľadu na to, či pôsobia v digitálnom, alebo fyzickom priestore.

Rezort financií ďalej informoval, že diskusia ministrov na Štrbskom Plese bola neformálnym pokračovaním rozhovorov z neformálnych zasadnutí Rady ECOFIN v Sofii a vo Viedni, kde si členské štáty vymenili názory na návrhy súboru riešení zverejnených Európskou komisiou v marci tohto roka. OECD má zverejniť svoje odporúčania v oblasti zdaňovania digitálnej ekonomiky o dva roky.

Viac k témam: digitalizácia, Európska únia, GLOBSEC Tatra Summit, Ministerstvo financií SR, Peter Kažimír, V4 Visegrádska štvortka, V4 Vyšehradská štvorka
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministri V4 podporujú skoré prijatie smernice Európskej únie o dani z digitálnych služieb © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *