Home / SLOVENSKO / Na komunálne voľby pôjde viac ako sedem miliónov eur, financie použijú aj na spracovanie výsledkov

Na komunálne voľby pôjde viac ako sedem miliónov eur, financie použijú aj na spracovanie výsledkov

BRATISLAVA 7. októbra (WebNoviny.sk) – Na zabezpečenie prípravy a vykonania volieb do orgánov samospráv vyčlenil rezort vnútra zo svojho rozpočtu sumu 7 465 708 eur. Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra, ďalších 1 424 750 eur na voľby vynaloží Štatistický úrad SR.

„Finančné prostriedky Ministerstva vnútra SR sa použijú najmä na zabezpečenie náhrady mzdy členom volebných komisií, úhradu tlače hlasovacích lístkov, metodických a informačných materiálov a volebných tlačív, na zabezpečenie činnosti volebných komisií, vybavenie volebných miestností či ochranu verejného poriadku v deň konania volieb,“ povedala ministerka vnútra Denisa Saková.

Zoznam kandidátov musia zverejniť v polovici októbra

Finančné prostriedky určené pre Štatistický úrad SR zahŕňajú výdavky na spracovanie výsledkov volieb. O polnoci 26.októbra taktiež začína zákaz uverejňovania prieskumov verejnej mienky a polnocou dňa 7. novembra končí obdobie volebnej kampane. To znamená, že po tomto čase je zakázané viesť volebnú kampaň akýmkoľvek spôsobom.

„Posledným dňom na zverejnenie zoznamu všetkých zaregistrovaných kandidátov v komunálnych voľbách je 16. október 2018. Obce tak majú urobiť najneskôr v tento deň na svojich webových stránkach, alebo obecnej tabuli. V ten istý deň bude do každej domácnosti doručená informácia o čase a mieste konania volieb. Komunálne voľby sa konajú v sobotu 10. novembra 2018,“ dodala Saková.

Prvé komunálne voľby podla novej legislatívy

Obecné voľby sa uskutočnia v sobotu 10. novembra od 07:00 do 22:00. Pôjde o prvé komunálne voľby, ktoré sa riadia novou volebnou legislatívou. Medzi iným určila po novom pravidlá pre vedenie volebnej kampane a jej transparentné financovanie. Konkrétne o tom hovorí zákon o volebnej kampani. Zákon o podmienkach výkonu volebného práva okrem iného určuje pravidlá pre tých, ktorí by chceli viesť obce a mestá.

Podľa tohto zákona môže byť za poslanca obecného zastupiteľstva, resp. miestneho zastupiteľstva zvolený občan SR a cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci, v ktorej kandiduje a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. Za starostu, resp. primátora môže byť zvolený obyvateľ obce, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 25 rokov. Medzi prekážky práva byť volený patrí výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských a v prípade Bratislavy a Košíc aj miestnych zastupiteľstiev môžu v obecných voľbách na najbližšie štyri roky voliť všetci, čo v mestách a obciach majú trvalý pobyt, občania SR aj cudzinci, ak majú aspoň 18 rokov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

Viac k témam: Denisa Saková, komunálne voľby 2018 na Slovensku, ministerstvo vnútra SR, Štatistický úrad SR, volebný prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Na komunálne voľby pôjde viac ako sedem miliónov eur, financie použijú aj na spracovanie výsledkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Návrat Ficovej vlády znamenal koniec snáh o zlepšenie slobody médií na Slovensku, uvádzajú Reportéri bez hraníc

Slovensko sa prepadlo v rebríčku slobody tlače o 12 priečok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *