Home / EKONOMIKA / Farmárom poškodeným suchom by mal štát vyplatiť 34 miliónov eur

Farmárom poškodeným suchom by mal štát vyplatiť 34 miliónov eur

BRATISLAVA 2. októbra (WebNoviny.sk) – Farmári poškodení suchom v roku 2017 by mali dostať od štátu ako odškodné 34 miliónov eur.

Takú sumu vyčíslilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) v materiáli, ktorý hodnotil vplyv sucha v minulom roku, a ktorý agrorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Materiál ešte musí prejsť časťou legislatívneho procesu, samotný agrorezort však priznal, že peniaze na jeho naplnenie zatiaľ zabezpečené nemá a bude ich hľadať v rozpočte na rok 2019.

Ovplyvnených bolo viac ako 210 subjektov

Financie by malo na základe požiadavky MPRV zabezpečiť Ministerstvo financií SR a budú vyčlenené farmárom, ktorí zaznamenali stratu úrody o viac ako 30 %.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu spôsobenú suchom v roku 2017 žiadame formou rozpočtového opatrenia zo zdrojov Ministerstva financií Slovenskej republiky zabezpečiť sumu 34,2 miliónov eur, ktoré by pokryli výpadok na tržbách v rastlinnej výrobe poľnohospodárskych podnikov v Slovenskej republike v minulom roku tých poľnohospodárskych podnikov, ktoré sucho postihlo znížením úrody o viac ako 30 %,“ uviedlo MPRV v predkladanom materiáli.

Ministerstvo pôdohospodárstva SR skonštatovalo, že extrémne klimatické podmienky vlani negatívne ovplyvnili hospodárenie minimálne 210 poľnohospodárskych subjektov s celkovým počtom zamestnancov 6 578. Extrémne sucho a jeho následky spôsobili výpadok na úrode v Slovenskej republike vo výške 52 miliónov eur.

Najviac postihnuté oblasti

Agrorezort v materiáli potvrdil, že okresmi, ktoré sucho postihlo najviac, boli Trnava, kde bol výpadok na úrode vyčíslený na 7,4 milióna eur, a Dunajská Streda s výpadkom 6,5 milióna eur.

Najväčšie výpadky na úrodách boli zaznamenané pri kukurici na zrno aj na siláž, ozimnej pšenici mäkkej aj tvrdej, repke olejnej, cukrovej repe, jačmeni jarnom, zemiakoch a slnečnici, ktoré sú nosnými plodinami najmä v západoslovenskom regióne,“ ozrejmilo MPRV.

Zvýhodnené by podľa materiálu hodnotiaceho sucho v minulom roku mali byť podniky, ktoré sa s ním snažili vysporiadať so závlahovými systémami.

Vzhľadom na skutočnosť, že 44 poľnohospodárskych podnikov na elimináciu dopadov sucha v roku 2017 využilo závlahové systémy, s čím súviseli zvýšené náklady na zabezpečenie produkcie, odporúčame navýšenie percenta kompenzácie pre tieto podniky o 10 % oproti tým, ktoré závlahu nevyužili,“ uviedol v materiáli agrorezort.

Viac k témam: farmári, Ministerstvo financií SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, odškodné, sucho
Zdroj: Webnoviny.sk – Farmárom poškodeným suchom by mal štát vyplatiť 34 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *