Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Zdravotným sestrám zrejme zvýšia platy, Kalavská rokovala s Kažimírom o rozpočte pre zdravotníctvo

Zdravotným sestrám zrejme zvýšia platy, Kalavská rokovala s Kažimírom o rozpočte pre zdravotníctvo

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Platy sestier, pôrodných asistentiek a sanitárov sa majú tarifne zvýšiť od januára budúceho roku o 10 %. Informovala o tom ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská na piatkovom tlačovom brífingu spolu s podpredsedom vlády a ministrom financií Petrom Kažimírom po tom, čo sa oba rezorty dohodli o navýšení rozpočtu pre zdravotníctvo v roku 2019.

Investičný dlh v nemocniciach

Najväčšou slabinou v zdravotníckom sektore je podľa ministerky personálne obsadenie nemocníc a ambulancií. „Prvou intenciou bolo pozrieť sa na mzdy zdravotníckych pracovníkov,“ uviedla. Našli zhodu s ministerstvom financií, a preto pristupujú k najvyššiemu celoplošnému zvýšeniu miezd hlavne stredného zdravotného personálu.

Na platy zdravotníckeho personálu pôjde o 200 miliónov eur viac ako v súčasnosti. Ministerka chce meniť aj koeficienty, na základe ktorých sestry odmeňujú.

Prvou premisou bolo zastabilizovať zdravotnícky personál v ústavnej zdravotnej starostlivosti a v ambulanciách, dodala Kalavská. Chceli tiež dohnať investičný dlh v nemocniciach. Tu ide o zvýšenie kapitálových výdavkov v hodnote asi 100 mil. eur.  Peniaze plánujú použiť na lepšie vybavenie nemocníc, obnovu prístrojovej techniky a rekonštrukciu zdravotníckych zariadení.

Skríningové programy

Ministerstvo bude investovať tiež do skríningových programov, ktorými môžno včas predísť odvrátiteľným úmrtiam, napríklad kolorektálnemu karcinómu, rakovine prsníka alebo rakovine krčka maternice. V rozpočte počítali s upravením financovania pohotovostných ambulancií, urgentných príjmov a záchrannej zdravotnej služby.

„Desiateho októbra by som chcel predložiť návrh rozpočtu na rokovanie vlády,“ povedal minister financií. Rezort bude mať podľa neho najlepší rozpočet v histórii Slovenska.

„Po prvýkrát v histórii bude mať zdravotníctvo k dispozícii sumu vo výške okolo 5,2 mld. eur,“ povedal Kažimír. Pôjde o historicky najvyšší medziročný rast výdavkov. Rozdiel je vyše 300 mil. eur, čo je 6,2-percentný nárast.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *