Home / SVET / V New Yorku odhalili bustu Václava Havla, na ceremónii vystúpila aj Madeleine Albrightová

V New Yorku odhalili bustu Václava Havla, na ceremónii vystúpila aj Madeleine Albrightová

PRAHA 28. septembra (WebNoviny.sk) – V areáli prestížnej newyorskej Kolumbijskej univerzity odhalili za prítomnosti exministerky zahraničných vecí USA Madeleine Albrightovej bustu Václava Havla. Ceremoniál sa konal pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, informuje portál iDNES.cz.

Vodca, dramatik, autor

Na začiatku sympózia predstavili Havla ako výborného vodcu, dramatika a autora. Jeho bustu odhalili pred príhovorom Albrightovej. Na slávnostnom akte sa zúčastnili aj prezident Kolumbijskej univerzity Lee Bollinger a ekonóm Jan Švejnar, ktorý na tejto univerzite pôsobí a bol Havlovým ekonomickým poradcom.

Bollinger spomenul Havlovu sedemtýždňovú návštevu Kolumbijskej univerzity v roku 2006, na ktorej ho sprevádzala aj jeho žena Dagmar. „Zúčastnil sa na mnohých prednáškach pre študentov i na rozhovoroch, ktoré boli zamerané na jeho život a revolučné myšlienky,“ uviedol.

Odporúčame:
Českých novinárov sa vyhubiť nepodarilo, vyhlásil prezident Zeman a prirovnal ich k vtákovi dodovi

Pražská rodáčka Albrightová hovorila o Havlovom odkaze. „Pomohol zmeniť svet, bol to revolučný vodca. Bol to poklad, som na neho veľmi pyšná,“ uviedla. Exministerka pripomenula aj významné „osmičky“ československej histórie a niekoľko svojich spomienok na stretnutie s Havlom.

Prejav zakončila českým heslom

Podľa Albrightovej by bol Havel nadšený poctou, ktorej sa mu vo štvrtok na Kolumbijskej univerzite dostalo. Svoj prejav zakončila česky heslom „Pravda víťazí“ z vlajky českého prezidenta.

Akcia bola súčasťou každoročného sympózia World Leaders Forum, na ktoré Kolumbijská univerzita pozýva štátnikov, intelektuálov a ďalšie vplyvné osobnosti z celého sveta, aby hovorili o globálnych výzvach a perspektívach.

Viac k témam: Kolumbijská univerzita, Madeleine Albrightová, Václav Havel
Zdroj: Webnoviny.sk – V New Yorku odhalili bustu Václava Havla, na ceremónii vystúpila aj Madeleine Albrightová © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *