Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Vedenie Volkswagenu Slovakia chcelo predísť zníženiu skupinového ohodnotenia

Vedenie Volkswagenu Slovakia chcelo predísť zníženiu skupinového ohodnotenia

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Vedenie spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) vzniknutá situácia s krátkodobým znížením skupinového hodnotenia neteší a chcelo jej predísť.

Dôvodom, prečo táto situácia podľa VW SK vôbec nastala, je ignorovanie záujmov zamestnancov, ako aj dlhodobej stability pracovných miest v podniku, zo strany sociálneho partnera a nerozvážne nepodpísanie Dohody o konte pracovného času (KPČ) zo strany vedenia Moderných odborov Volkswagen (MOV). Informovala o tom vo štvrtok spoločnosť Volkswagen Slovakia v tlačovej správe.

„Až 78 % hlasujúcich v zamestnaneckej aplikácii sa vyjadrilo, že je za pokračovanie dohody. KPČ dlhé roky ochraňovalo pracovné miesta a je nástrojom flexibility počas krízy aj mimo nej – pri poklese i náraste objednávok. Firma situáciu so zníženým skupinovým hodnotením aktívne rieši tak, aby sa opätovne dosiahla potrebná úspora a bonus sa následne vrátil do obvyklej výšky,“ ozrejmila spoločnosť VW SK v tlačovej správe.

Vedenie niekoľkokrát informovalo odbory

Spoločnosť Volkswagen Slovakia podľa svojho vyjadrenia vopred niekoľkokrát informovala vedenie MOV, ako aj svojich zamestnancov, že nepodpísanie Dohody o KPČ bude mať vplyv aj na zvýšené náklady firmy, čo sa prejaví aj na úprave skupinového hodnotenia (skupinovej odmeny, resp. tímového bonusu) na výšku 5 % tarifnej mzdy.

Odporúčame:
Najúspešnejšou slovenskou firmou zostal Volkswagen Slovakia, jedno z prekvapení v rebríčku je Adient

„Úprava skupinového hodnotenia nastala v zmysle ustanovenia článku kolektívnej zmluvy podpísanej aj vedením MOV v roku 2017 – nejde preto v žiadnom prípade o svojvoľné, a už vôbec nie protiprávne rozhodnutie. Naopak, odborová organizácia s daným postupom vyjadrila súhlas,“ komentovalo situáciu vedenie automobilky.

Odsúhlasené finálne znenie novej dohody

S predstaviteľmi MOV bolo podľa VW SK odsúhlasené finálne znenie novej dohody o KPČ s viacerými úpravami v prospech zamestnancov – vylepšenie príplatku za plusové hodiny, nenariaďovanie odpracovania KPČ cez leto a ďalšie. „K tomu by pribudli v rámci kolektívnej zmluvy dva dni dovolenky navyše, viazané na podpísanie dohody o KPČ. Vedenie spoločnosti túto dohodu dokonca už aj podpísalo,“ pokračovala spoločnosť VW SK.

„Napriek našej snahe MOV Dohodu o KPČ nepodpísali. Jedine náš spoločný aktívny prístup pri riešení tejto citlivej situácie prinesie v krátkodobom horizonte pozitívne výsledky. Pripomíname, že skupinové hodnotenie je len jedna z variabilných zložiek, ktorá je vyplácaná nad rámec tarifnej triedy. Ďalšou variabilnou zložkou je osobné hodnotenie, ktorého vyplácanie sa týmto nemení,“ dodala spoločnosť Volkswagen Slovakia.

Viac k témam: Moderné odbory Volkswagen, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedenie Volkswagenu Slovakia chcelo predísť zníženiu skupinového ohodnotenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *