Home / SLOVENSKO / Galko nazval návrh voľby policajného prezidenta nebezpečnou potemkinovskou dedinou

Galko nazval návrh voľby policajného prezidenta nebezpečnou potemkinovskou dedinou

BRATISLAVA 26. septembra (WebNoviny.sk) – Vládou navrhované pravidlá voľby policajného prezidenta ho majú „zabetónovať“ vo funkcii, aby mohol kryť zločiny strany Smer-SD a stal sa prakticky neodvolateľným.

Galko hovorí o škandále

Uvádza sa to vo vyhlásení opozičného poslanca a podpredsedu SaS Ľubomíra Galka. Ten ďalej konštatuje, že celý návrh je „jedna nebezpečná potemkinovská dedina“.

Odporúčame:
Aktualizované: Vláda odobrila zmeny pri výbere policajného prezidenta, funkčné obdobie bude štvorročné

„Je škandál, aby na menovanie policajného prezidenta stačilo odporučenie nadpolovičnej väčšiny členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a na odvolanie bol potrebný trojpätinový súhlas tohto výboru,“ povedal s tým, že uvedený počet na menovanie šéfa polície terajšia koalícia má, opozícia na jeho odvolanie zasa nie. „Pritom práve koalícia organizuje a kryje masívne rozkrádanie verejných financií na Slovensku,“ zdôraznil Galko.

SaS adresovala výzvu Mostu-Híd

Perličkou podľa neho je účasť nominanta prezidenta Policajného zboru vo výberovej komisii. „Je úplný nonsens a diletantizmus, že ak by sa rozhodol kandidovať súčasný prezident Policajného zboru, bude si môcť dať do komisie svojho človeka,“ skonštatoval opozičný poslanec.

Podľa Galka platí to isté aj o funkcii riaditeľa Sekcie kontroly a inšpekčnej služby, teda policajnej inšpekcie, kde podľa vládneho návrhu majú platiť rovnaké pravidlá ako pri voľbe policajného prezidenta.

„Presunúť túto funkciu pod vládu nestačí. Potrebujeme samostatný a nezávislý úrad, nie nový policajný útvar. Bez vlastných operatívcov či rozpočtu sa budú policajti naďalej vyšetrovať navzájom a nič sa nezmení,“ povedal Galko. Ako dodal, SaS z návrhom zákona nesúhlasí a vyzýva stranu Most-Híd aby rovnako nesúhlasila, pretože tento zákon neobsahuje ani minimum toho, čo oni sami presadili do Programového vyhlásenia vlády.

Viac k témam: Denisa Saková, Ľubomír Galko, Minister vnútra, ministerstvo vnútra SR, policajná inšpekcia, policajný zbor SR, Polícia SR, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk – Galko nazval návrh voľby policajného prezidenta nebezpečnou potemkinovskou dedinou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéfka českého parlamentu a predsedníčka europarlamentu odsúdili streľbu na slovenského premiéra

Vyjadril sa aj predseda českého Senátu Miloš Vystrčil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *