Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Praktické sestry v ambulanciách by mali najskôr získať povinnú prax, navrhuje komora sestier

Praktické sestry v ambulanciách by mali najskôr získať povinnú prax, navrhuje komora sestier

BRATISLAVA 26. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) navrhuje, aby praktické sestry mohli pôsobiť v ambulanciách lekárov až po troch rokoch praxe v nemocnici.

Reagovala tak na zmenu v zákone, podľa ktorej už v ambulanciách lekárov budú môcť pracovať namiesto sestier aj praktické sestry, čiže doterajší zdravotnícki asistenti.

Chronický problém Slovenska

Sekcia ambulantných sestier a pôrodných asistentiek SKSaPA tento svoj návrh odôvodňuje tým, že počas troch rokov praxe pri lôžku by praktická sestra získala väčší rozhľad a viac skúsenosti v starostlivosti o pacienta.

Podľa SKSaPA, rozhodnutie politikov nahradiť sestru v ambulancii všeobecného lekára pacienti ani spoločnosť nemusia pocítiť v krátkodobom horizonte. Z dlhodobého hľadiska to však môže mať za následok zhoršenie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Odporúčame:
Poslanci nepodporili návrh zákona, ktorý mal zvýšiť platy sestrám a pôrodným asistentkám

Prezidentka komory Iveta Lazorová skonštatovala, že nedostatok sestier a pôrodných asistentiek je chronickým problémom Slovenska. „Stúpa nespokojnosť lekárov, zamestnávateľov, pacientov, ale reakcia vlády, takzvaných odborníkov na problematiku, je neadekvátna k súčasným poznatkom vedy a nárokom na modernú vysokokvalifikovanú ošetrovateľskú starostlivosť,“ dodala Lazorová.

Prevencia v edukácii je ohrozená

Ako upozornila, aj vo vládou schválenom strategickom rámci starostlivosti o zdravie či v aktualizácii Národného programu podpory zdravia, je v celom dokumente ako aktivity vedúce k zlepšeniu súčasného stavu na prvom mieste uvádzané vzdelávanie. Vrátane celoživotnej intenzívnej edukácie na všetkých možných úrovniach o správnom životnom štýle.

Odporúčame:
Všeobecní lekári uvítali zmeny, podľa ktorých budú môcť v ambulanciách pracovať praktické sestry

Predsedníčka Sekcie ambulantných sestier a pôrodných asistentiek Zuzana Gavalierová dodala, že na týchto edukačných aktivitách, hlavne na úrovni primárneho kontaktu, sa má spolupodieľať sestra, ktorá získala adekvátne vzdelanie a prax.

Po zmene nárokov na pozíciu sestry v ambulancii tak podľa Gavalierovej môže byť prevencia v podobe edukácie pacientov ohrozená. Ako upozornila Lazorová, štatistiky dlhodobo ukazujú, že edukovaný pacient viac dodržuje liečbu, má menej komplikácií a menej časté hospitalizácie.

Viac k témam: praktické sestry, SK SaPA Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Praktické sestry v ambulanciách by mali najskôr získať povinnú prax, navrhuje komora sestier © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *