Home / SVET / Foto: Pápež František prišiel do Litvy, pripomenie si sté výročie nezávislosti pobaltských štátov

Foto: Pápež František prišiel do Litvy, pripomenie si sté výročie nezávislosti pobaltských štátov

VILNIUS 22. septembra (WebNoviny.sk) – Pápež František pricestoval v sobotu do litovského Vilniusu, ktorý je prvou zastávkou v rámci jeho štvordňovej návštevy Litvy, Lotyšska a Estónska. Jeho návšteva sa koná pri príležitosti stého výročia vyhlásenia nezávislosti zmienených pobaltských štátov.

Hlava katolíckej cirkvi sa počas svojho pobytu v Pobaltí stretne s tamojšími politickými lídrami či katolíckymi, luteránskymi i pravoslávnymi veriacimi.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Pápež František navštívil Litvu

Počas prejavu pred prezidentským palácom František vyzval Litvu, ktorá vydržala desaťročia pod nacistickou a sovietskou okupáciou, vyhosťovanie a popravy, aby bola príkladom solidarity vo svete, ktorý trápi neznášanlivosť. Pripomenul, že pred príchodom „totalitných ideológií“ v 20. storočí bola krajina mierumilovným domovov rôznych etnických a náboženských skupín. Ako tiež uviedol, dnešný svet je poznačený politickými silami, ktoré využívajú strach a konflikt na ospravedlnenie násilia a vyhostenia iných, čo je podľa agentúry AP narážkou na protimigračné populistické a krajine pravicové skupiny.

Pápež počas pobytu v Litve navštívi napríklad geto vo Vilniuse, kde sa pomodlí za obete holokaustu, či Múzeum okupácie a bojov za slobodu, ktoré sa nachádza v bývalom veliteľstve gestapa aj sovietskej tajnej služby KGB.

Viac k témam: Pápež František
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Pápež František prišiel do Litvy, pripomenie si sté výročie nezávislosti pobaltských štátov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obranné spravodajstvo predpovedá nárast ruských strát, armáda prichádza denne o takmer 900 vojakov

Do tejto štatistiky sa zarátavajú zabití i zranení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *