Home / SVET / Stovky filipínskych vojakov bráni obyvateľom vrátiť sa domov, môže za to hroziaci zosuv pôdy

Stovky filipínskych vojakov bráni obyvateľom vrátiť sa domov, môže za to hroziaci zosuv pôdy

NAGA 21. septembra (WebNoviny.sk) – Filipínski vojaci a polícia nútene evakuovali obyvateľov piatich obcí v provincii Cebu, ktorým hrozia zosuvy pôdy po tom, čo sa vo štvrtok v meste Naga zosunul svah.

Policajný náčelník Debold Sinas v piatok informoval, že niektorí z obyvateľov odišli sami, vyše 1200 ďalších však museli úrady vo štvrtok v noci odviezť z ich bydlísk nasilu. Úrady nasadili do rizikových obcí približne 270 vládnych vojakov a policajtov, aby zabránili miestnym vrátiť sa domov.

Odporúčame:
Zosuv pôdy na Filipínach pochoval desiatky domov, obyvatelia stihli poslať SMS s prosbou o pomoc

Zosuv pôdy zasiahol mesto Naga vo štvrtok ráno. Zemina zavalila desiatky domovov. Pri zosuve zahynulo najmenej 22 ľudí. Úrady nasadili v zasiahnutej oblasti obmedzený počet záchranárov a tiež tam umožňujú vstup len obmedzenému počtu ďalších ľudí.

Odporúčame:
Video: Tajfún Mangkhut zoslabol na tropickú búrku, zabil už desiatky ľudí

Dôvodom sú obavy zo silných dažďov, ktoré by mohli zaťažiť už tak nasiaknutú pôdu a spôsobiť ďalšie zosuvy. Štvrtkový zosuv svahu okrem iného zakryl časť rieky, čo prinútilo kompetentné orgány k vykopaniu dočasného kanála. V piatok by mal mesto Naga navštíviť prezident Rodrigo Duterte.

Pôda sa zosunula v čase, keď sa viaceré filipínske provincie na severe snažia vysporiadať s úmrtiami a rozsiahlymi škodami, ktoré spôsobil tajfún Mangkhut. Živel zasiahol sever Filipín v sobotu a zanechal za sebou 95 mŕtvych a vyše 50 nezvestných.

Viac k témam: evakuácia, vojaci, zosuv pôdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Stovky filipínskych vojakov bráni obyvateľom vrátiť sa domov, môže za to hroziaci zosuv pôdy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Putin znova zložil prezidentskú prísahu, po Stalinovi je najdlhšie úradujúcim vodcom Kremľa (foto)

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *