Home / EKONOMIKA / Európska únia dospela k záveru, že Luxembursko neposkytlo firme McDonald’s osobitné daňové výhody

Európska únia dospela k záveru, že Luxembursko neposkytlo firme McDonald’s osobitné daňové výhody

BRUSEL 19. septembra (WebNoviny.sk) – Európska únia dospela k záveru, že Luxembursko neposkytlo firme McDonald’s osobitné daňové výhody a že nezdaňovanie niektorých ziskov americkej siete rýchleho občerstvenia nepredstavuje nelegálnu štátnu pomoc.

Neporušili pravidlá

Európska komisia (EK), ktorá prešetrovanie začala v roku 2015, v stredu uviedla, že výhody poskytnuté spoločnosti McDonald’s sú výsledkom rozdielov medzi luxemburskými a americkými daňovými zákonmi. „Luxembursko neporušilo pravidlá EÚ o štátnej pomoci,“ konštatovala eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Odporúčame:
Donald Tusk vyzýva Londýn, aby návrh brexitu prepracoval, podľa Mayovej však musí ustúpiť Brusel

Eurokomisárka však dodala, že hoci Luxembursko v otázke daní firmy McDonald’s neporušilo pravidlá o štátnej pomoci, potrebný je širší pohľad. „Samozrejme faktom zostáva, že McDonald’s nezaplatil nijaké dane z týchto ziskov – a takto by to nemalo byť z hľadiska čestnosti daní,“ konštatovala. Luxemburská vláda v stredu uviedla, že hoci sa v tomto prípade rozhodlo, že neurobila nič zlé, aj tak aktualizuje svoje daňové zákony.

Objem daní

Výsledok prešetrovania zdaňovania firmy McDonald’s je v ostrom kontraste s inými podobnými prípadmi. Pred dvomi rokmi EÚ rozhodla, že spoločnosť Apple získavala výhody zo strany írskej vlády a donútila firmu doplatiť dane v sume 13,1 mld. eur.

Odporúčame:
Albánsko by malo dôsledne pracovať na reformách, aby štáty Európskej únie mohli rokovať o členstve

Apple írskej vláde uhradil aj úroky v sume 1,2 mld. eur. EÚ podobne rozhodla aj v prípade iných firiem, hoci objem daní na doplatenie je menší.

Viac k témam: Európska komisia (EK), McDonald´s
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia dospela k záveru, že Luxembursko neposkytlo firme McDonald’s osobitné daňové výhody © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť podľa analytičky atakuje úrovne obdobia tesne pred pandémiou

Očakáva sa pomalší rast nominálnych miezd, avšak aj výraznejšie spomalenie inflácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *