Home / šport / Letné olympijské hry 2032 by mohli byť na Kórejskom polostrove, krajiny plánujú kandidatúru

Letné olympijské hry 2032 by mohli byť na Kórejskom polostrove, krajiny plánujú kandidatúru

PCHJONGJANG 19. septembra (WebNoviny.sk) – Severná a Južná Kórea plánujú spoločnú olympijskú kandidatúru. Pôjde o letné hry v roku 2032. Uzniesli sa na tom politickí lídri oboch krajín, vodca KĽDR Kim Čong-un a prezident Kórejskej republiky Mun Če-in, ale zatiaľ neposkytli detaily o možných dejiskách hier či ďalších spoločných plánoch súvisiacich s kandidatúrou.

Medzinárodný olympijský výbor zvolí organizátora OH 2032 v roku 2025, čiže tradične sedem rokov pred podujatím. Dovtedy majú obe politicky a hospodársky znepriatelené strany Kórejského polostrova dostatok času, aby vypracovali detaily zamýšľanej kandidatúry.

Odporúčame:
Rusko by mohlo usporiadať po MS vo futbale 2018 aj olympijské hry, Putin zvažuje kandidatúru

Juhokórejský Soul už má skúsenosti s organizovaním OH z roku 1988. Tohto roku vo februári sa zasa v neďalekom Pjongčangu konali zimné olympijské hry.

Okrem kórejskej snahy MOV registruje aj ambície Nemecka, Indie či Austrálie hostiť najväčší letný sviatok športovcov o 14 rokov. Nemci uvažujú nad zapojením väčšieho počtu miest, Austrálčania preferujú Brisbane ako dejisko OH a Indovia sa zatiaľ konkrétnejšie nevyjadrili.

Viac k témam: Južná Kórea, olympijské hry, Severná Kórea
Zdroj: Webnoviny.sk – Letné olympijské hry 2032 by mohli byť na Kórejskom polostrove, krajiny plánujú kandidatúru © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Oheň pre OH 2024 je vo francúzskych rukách, pochodeň prevzal šéf parížskych hier Tony Estanquet (foto)

Oheň bude na francúzske územie prevezený historickou loďou Belem z 19. storočia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *