Home / SVET / Americký minister obrany Jim Mattis nepriamo obvinil Rusko, že v európskych krajinách zakladá politické strany

Americký minister obrany Jim Mattis nepriamo obvinil Rusko, že v európskych krajinách zakladá politické strany

SKOPJE 17. septembra (WebNoviny.sk) – Americký minister obrany Jim Mattis sa na návšteve Macedónska neobvykle otvorene pustil do Ruska, keď túto krajinu nepriamo obvinil, že v európskych krajinách zakladá, financuje a ovláda politické strany. Amerického ministra obrany nazlostili ruské aktivity namierené proti úspešnému výsledku referenda o zmene názvu Macedónska.

Neposielajú peniaze ľudom v zákulisí

Rusko podľa Mattisa ovplyvňuje verejnú mienku v Európe vyslovene nekalými spôsobmi, zatiaľ čo Spojené štáty a ďalšie členské krajiny NATO zvyknú vyjadrovať svoje názory verejne. „My hovoríme priamo pred médiami, čo si myslíme. Neposielame peniaze žiadnym ľuďom v zákulisí. Nezakladáme politické strany, ktoré potom ovládame alebo sa snažíme ovládať,“ vyhlásil Mattis v narážke na ruské aktivity v Európe.

Odporúčame:
Federica Mogherini vyzvala občanov Macedónska, aby sa zapojili do referenda o zmene názvu krajiny

Podľa amerického ministra obrany „niet pochýb“ o tom, že Rusko financuje proruské skupiny v Macedónsku, ktorá sa snažia zvrátiť pozitívny výsledok referenda a zmariť tak členstvo krajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Ovplyvnenie výsledkov

„Posielajú im peniaze, a tiež organizujú širšie kampane, ktorými chcú ovplyvniť výsledok referenda“, vyhlásil Mattis o Rusku. „Mali by sme nechať na macedónskych občanov, ako budú hlasovať,“ dodal.

Odporúčame:
Rusko odmieta tvrdenia premiéra Macedónska o financovaní protestov proti dohode s Gréckom

Členstvo Macedónska v NATO a v Európskej únii, o ktoré sa táto krajina dlhodobo usiluje, dlhé roky blokovalo susedné Grécko, pričom problémom bol práve názov Macedónska. Grécko s týmto názvom nesúhlasí, pretože rovnako sa volá aj jeho severná provincia a existencia štátu s takýmto názvom by podľa časti gréckych politikov mohla zakladať nároky na časť jej vlastného územia.

Rusko nechce v NATO viac krajín

Po náročných rokovaniach sa Macedónsko a Grécko dohodli, že po novom sa táto balkánska krajina bude volať Republika Severné Macedónsko, pričom Grécko chce po vykonaní tejto zmeny podporiť vstup krajiny do NATO.

Odporúčame:
Demonštranti protestovali v Grécku proti zmene názvu Macedónska, zasahovala polícia

Rusko, ktoré je tradične proti rozširovaniu NATO, proti tomu bojuje na oboch stranách hranice. V Grécku napríklad v júli chytili a vyhostili dvoch ruských špiónov, ktorí na území tejto krajiny podnecovali činnosť hnutí zameraných proti prijatiu dohody s Macedónskom. Grécko malo s Ruskom pritom dlhodobo nadštandardné vzťahy, ktoré sa výrazne zhoršili až práve po tejto udalosti.

Viac k témam: Jim Mattis, NATO, referendum o zmene názvu krajiny, Rusko, zakladanie politických strán
Zdroj: Webnoviny.sk – Americký minister obrany Jim Mattis nepriamo obvinil Rusko, že v európskych krajinách zakladá politické strany © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Číne sa sa zrútila časť diaľnice, incident neprežilo najmenej 24 ľudí

Zo svahu spadlo 18 áut.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *