Home / SLOVENSKO / Prezident Kiska nemá právo vracať zákony parlamentu, Jarjabek to označil za absurditu

Prezident Kiska nemá právo vracať zákony parlamentu, Jarjabek to označil za absurditu

BRATISLAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska nemá podľa poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka právo vracať zákony parlamentu. Ako povedal Jarjabek pre agentúru SITA, prezident, ktorý je podozrivý, že nedodržiava zákon, nemá právo NR SR určovať, čo je v súlade so zákonom.

Parlament schválil trojicu vrátených zákonov

„Je to absurdné,“ vyhlásil Jarjabek, podľa ktorého Kiska rokuje s opozíciou o svojej budúcnosti a zároveň tvrdí, že zákony prijaté parlamentnom sú nezákonné. „Už sme mali takzvaný Slovenský štát, takzvaný reálny socializmus, ale takzvaného prezidenta sme ešte nemali. Je to absurdita,“ dodal Jarjabek.

Odporúčame:
Treba si uvedomiť, akú dôležitú úlohu zohráva cirkev v spoločnosti, povedal Kiska po omši v Šaštíne

Poslanci NR SR museli tento týždeň opätovne schváliť trojicu zákonov, ktoré parlamentu vrátil prezident Kiska na opätovné prerokovanie. Poslanci už v júni schválili návrh zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania.

Odporúčame:
Foto: Na Národnú púť do Šaštína prišlo 30 000 pútnikov, medzi nimi aj Kiska a Pellegrini

Zákon zavádza úplne nový systém akreditácie v oblasti vysokoškolského štúdia, ktorý po novom bude zastrešovať samostatná verejnoprávna Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo. Rovnako schválili novelu zákona o vysokých školách. Novelou sa podľa ministerstva školstva zvýši napríklad otvorenosť vysokoškolského systému a zjednoduší sa tiež tvorba a úprava študijných programov.

Nová forma organizácie štúdia

Okrem toho sa zavádza nový typ študijného programu – interdisciplinárne štúdiá. Tento typ bakalárskeho študijného programu umožňuje vysokým školám novú formu organizácie štúdia a študentom umožňuje vytvoriť si jedinečný profil s ohľadom na výber absolvovaných predmetov, pričom majú možnosť oddialiť svoje rozhodnutie o hlavnom študijnom zameraní.

Odporúčame:
Kiska chce o ústavnom súde diskutovať s demokratickými parlamentnými stranami

Vrátená bola aj schválená novela zákona o súdoch, ktorá zavádza výnimku z plošného sprístupňovania súdnych rozhodnutí. Sprístupňovať sa nemajú súhlasy súdu s poskytnutím údajov, ktoré tvoria predmet telekomunikačného tajomstva a tiež súhlasy na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.

Viac k témam: Andrej Kiska, Dušan Jarjabek, Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Kiska nemá právo vracať zákony parlamentu, Jarjabek to označil za absurditu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj o desiatky kusov techniky

Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na viac ako 465 000 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *