Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Komora sestier a pôrodných asistentiek kritizuje návrh Zelníka o praktických sestrách v ambulanciách

Komora sestier a pôrodných asistentiek kritizuje návrh Zelníka o praktických sestrách v ambulanciách

BRATISLAVA 12. septembra (WebNoviny.sk) – Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS) sa snaží oslabiť postavenie sestier. Pre agentúru SITA to uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová.

Reagovala tak na návrh, ktorý presadil na utorkovom parlamentnom výbore pre zdravotníctvo. Vyplýva z neho, že v ambulanciách lekárov by mohli namiesto zdravotných sestier pracovať aj praktické sestry, čiže doterajší zdravotnícki asistenti.

Návrh nerieši krízovú situáciu

Zelník svoj návrh pripojil k návrhu novely zákona o omamných látkach, o ktorom budú poslanci rokovať na aktuálnej schôdzi.

Odporúčame:
Národniari navrhujú dať do ambulancií aj praktické sestry, Cigániková však hovorí o odbornosti

„Kým Ministerstvo zdravotníctva SR a SKSaPA hovoria o nedostatku sestier, poslanec Zelník nenavrhol zo svojho postu žiadne riešenie tejto krízovej situácie. Naopak sa snaží praktickou sestrou s nižším stupňom vzdelania oslabiť postavenie sestier v systéme, pričom renomované medzinárodne výskumy aj prax dokazujú, že vyššie vzdelanie sestier znižuje úmrtnosť pacientov, „ uviedla Lazorová.

Programové vyhlásenie vlády a stratégie zdravotníckych systémov v Európe pritom podľa nej smerujú k posilneniu postavenia sestier vzhľadom na starnutie obyvateľstva.

Návrhu nepredchádzala diskusia

Lazorová pripomenula, že návrhu nepredchádzala diskusia so zainteresovanými, hoci išlo o závažnú legislatívnu zmenu a zákonodarca pritom obišiel štandardný legislatívny proces. Odborníci sa tak k problematike nemohli vyjadriť. Tento postup tak podľa prezidentky komory odporuje aj demokratickým princípom spravovania štátu.

„Spôsob, s akým sa pri presadzovaní zmien zákonov v poslednom období stretávame zo strany niektorých poslancov (prevažne lekárov) zdravotníckeho výboru NR SR, jasne dokazuje, že politici sa boja konfrontovať s argumentmi odbornej verejnosti, čím povyšujú vlastný záujem nad záujem verejný,“ dodala Lazorová.

Viac k témam: Iveta Lazorová, Ministerstvo zdravotníctva SR, Národná rada SR, SK SaPA Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, SNS Slovenská národná strana, Štefan Zelník
Zdroj: Webnoviny.sk – Komora sestier a pôrodných asistentiek kritizuje návrh Zelníka o praktických sestrách v ambulanciách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *