Home / EKONOMIKA / Najúspešnejšou slovenskou firmou zostal Volkswagen Slovakia, jedno z prekvapení v rebríčku je Adient

Najúspešnejšou slovenskou firmou zostal Volkswagen Slovakia, jedno z prekvapení v rebríčku je Adient

BRATISLAVA 10. septembra (WebNoviny.sk) – Medzi najväčšími spoločnosťami strednej a východnej Európy podľa dosiahnutých tržieb má Slovensko 43 zástupcov.

V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o dva podniky. Ako vyplýva z rebríčka Coface CEE TOP 500, slovenskou najväčšou firmou podľa tržieb je automobilka Volskwagen Slovakia, ktorej však medziročne klesli tržby na 7,549 mld. eur.

„V dôsledku toho a lepšieho účinkovania svojich konkurentov skončila v rebríčku na siedmom mieste,“ informoval country manažér Coface Slovakia Juraj Janči.

KIA Motors Slovakia si pohoršila

Do TOP desiatky najväčších podnikov v strednej a východnej Európe sa nedostala KIA Motors Slovakia. Tá si pohoršila o tri priečky, keď jej medziročne tržby klesli o takmer 7 percent na 5,185 mld. eur, čím sa umiestnila na 13. mieste. Našu najúspešnejšiu trojku dopĺňa rafinéria Slovnaft (27. miesto) s medziročným nárastom tržieb o takmer 15 % na 3,42 mld. eur.

V slovenskej TOP desiatke medziročne najvýraznejšie zdvihla tržby spoločnosť OKTE, a to takmer o tretinu, vďaka čomu sa umiestnila na celkovom 138. mieste. Desiatku najväčších slovenských zástupcov v rebríčku dopĺňajú ešte PCA Slovakia (41. miesto) , Samsung Electronics Slovakia (44. miesto), Slovenské elektrárne (61. miesto), Slovenský plynárenský priemysel (114. miesto), Tesco Stores (118 miesto) a Mobis Slovakia (123. miesto).

„Jedno z prekvapení v rebríčku je pre tento rok aj slovenský nováčik Adient, ktorý medziročne takmer zdvojnásobil svoje tržby a umiestnil sa tak na celkovom 479. mieste,“ doplnil Janči.

Priaznivé ekonomické podmienky

Slovensko má v rebríčku piate najpočetnejšie zastúpenie firiem. Predbehli ho krajina ako Poľsko (175 firiem), Maďarsko (71), Česko (67) a Rumunsko (56). „Na rozdiel od ostatne troch menovaných nám medziročne počet stúpol. Firmy ťažili najmä z priaznivých ekonomických podmienok,“ dodal Janči. Celkovo našich 43 zástupcov v rebríčku dosiahlo za rok 2017 tržby v objeme viac ako 49,5 mld. eur, čistý zisk takmer 3,2 mld. eur a zamestnávalo spolu 119 642 ľudí.

Nadnárodná spoločnosť Coface, globálny líder v poistení pohľadávok firiem a manažovaní ich kreditného rizika, vydala rebríček najväčších firiem regiónu strednej a východnej Európy podľa tržieb už desiaty raz. Rebríček porovnáva najväčšie firmy podľa tržieb za rok 2017 z 12 krajín regiónu – Poľska, Maďarska, Česka, Slovenska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Slovinska, Chorvátska, Srbska, Rumunska a Bulharska.

Kritériom je, aby ich ročné tržby dosiahli aspoň 300 miliónov eur, nepôsobili vo finančnom sektore ako bankovníctvo, poisťovníctvo, lízing a podobne a zverejňovali svoje údaje. Rebríček Coface CEE TOP 500 zároveň prináša aj prehľad o čistom zisku najväčších firiem, počte zamestnancov a medziročné zmeny.

Viac k témam: Coface Slovakia, Kia Motors Slovakia, Mobis Slovakia, PCA Slovakia, rebríček Coface CEE TOP 500, Samsung Electronics Slovakia, SPP Slovenský plynárenský priemysel, Tesco, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk – Najúspešnejšou slovenskou firmou zostal Volkswagen Slovakia, jedno z prekvapení v rebríčku je Adient © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenské domácnosti si od vstupu do Európskej únie polepšili, peňaženky ľudí sú plnšie a miera nezamestnanosti je nižšia

V priebehu dvoch desaťročí slovenská ekonomika prešla rôznymi fázami vzostupov, kríz a stagnácií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *