Home / SVET / Demonštranti protestovali v Grécku proti zmene názvu Macedónska, zasahovala polícia

Demonštranti protestovali v Grécku proti zmene názvu Macedónska, zasahovala polícia

SOLÚN 9. septembra (WebNoviny.sk) – Grécka polícia použila v sobotu slzotvorný plyn proti demonštrantom nahnevaným na dohodu, na základe ktorej sa má zmeniť názov ich severného suseda na Republiku Severné Macedónsko.

Mladíci s plynovými maskami hádzali kamene na políciu v meste Solún, kde premiér Aléxis Tsípras neskôr hovoril o svojich ekonomických plánoch. Mnohí Gréci tvrdia, že len severogrécky región Macedónsko by mal používať takýto názov, a nie bývalá juhoslovanská republika. Macedónci budú o zmene názvu rozhodovať v referende koncom septembra.

Odporúčame:
Vo vzťahoch medzi Srbskom a Kosovom nenastal žiadny pokrok, tvrdí šéfka zahraničnej politiky

Na proteste v uliciach Solúna sa zúčastnili tisíce ľudí, pričom mnohí z nich mávali gréckymi zástavami. Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojej sobotňajšej návštevy Skopje naopak vyzvala Macedóncov, aby nepremárnili historickú príležitosť a hlasovali za zmenu názvu, ktorý vlády oboch štátov už schválili a vyriešili tak dlhoročný spor s Gréckom. Zažehnanie sváru by navyše malej balkánskej krajine otvorilo dvere do Európskej únie a do NATO.

Viac k témam: Alexis Tsipras, demonštrácie, Macedónsko, polícia, referendum
Zdroj: Webnoviny.sk – Demonštranti protestovali v Grécku proti zmene názvu Macedónska, zasahovala polícia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ruské útoky na Ukrajine doteraz zasiahli takmer dvetisíc kultúrnych objektov

Tento počet nezahŕňa poškodené alebo zničené pamiatky kultúrneho dedičstva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *