Home / SVET / Monika Beňová v europarlamente rieši dopad elektronických cigariet, chce chrániť spotrebiteľov

Monika Beňová v europarlamente rieši dopad elektronických cigariet, chce chrániť spotrebiteľov

BRATISLAVA 8. septembra (WebNoviny.sk) – O elektronických cigaretách a nových tabakových výrobkoch hovorili tento týždeň na pôde Európskeho parlamentu účastníci seminára, ktorý zorganizovala europoslankyňa Monika Beňová.

Na seminári vystúpilo viacero expertov, ako napríklad zástupca Európskej komisie z generálneho riaditeľstva pre zdravie a bezpečnosť potravín Matúš Ferech, odborník z neziskového sektora Clive Bates či Stanimir Hasurdijev z Európskeho fóra pacientov. Seminár bol venovaný téme ako zintenzívniť ochranu a zlepšiť informovanie spotrebiteľa v prípade elektronických cigariet a tzv. nových tabakových výrobkov.

Nepoznáme dopad na spotrebiteľa

Viacero druhov elektronických cigariet je zo strany tabakového priemyslu prezentovaných smerom k verejnosti ako akási menej škodlivá alternatíva voči klasickým cigaretám a fajčeniu. Problémom je, že dopad inovácií a súvisiaceho užívania týchto tzv. nových tabakových výrobkov na spotrebiteľa a jeho zdravie prakticky nepoznáme,“ uviedla v tlačovej správe Beňová.

Mýty o tzv. menej škodlivom fajčení môžu byť pritom podľa nej v mnohom zavádzajúce. „Stále ide v prvom rade o biznis výrazne ovplyvňujúci ľudské zdravie. Chýba jeho prepracovaná regulácia a dohľad, či už na európskej alebo na národnej úrovni,“ uviedla ďalej europoslankyňa.

Nezávislé vedecké výstupy

Regulácia nových tabakových výrobkov musí byť postavená na nezávislých vedeckých výstupoch. V súčasnosti však máme k dispozícii väčšinou len analýzy tabakových spoločností, ktorých závery nemôžeme automaticky považovať za objektívne,“ priblížila poslankyňa EP. Podľa Beňovej potrebujeme vedieť špecifické vlastnosti nimi produkovaných výrobkov a mať vytvorenú dôslednú nezávislú metodiku ich hodnotenia pre porovnávanie s klasickými cigaretami.

Rovnako napríklad poznať potenciál nových tabakových výrobkov z hľadiska zlepšovania kvality života dlhodobých fajčiarov pri ich využívaní,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac k témam: bezdymové tabakové výrobky, elektronické cigarety, Monika Beňová
Zdroj: Webnoviny.sk – Monika Beňová v europarlamente rieši dopad elektronických cigariet, chce chrániť spotrebiteľov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *