Home / SLOVENSKO / Zachránený bocian Vavrinec je už v Ázii a smeruje do Afriky, hlásia ochranári zo Správy TANAP-u

Zachránený bocian Vavrinec je už v Ázii a smeruje do Afriky, hlásia ochranári zo Správy TANAP-u

BRATISLAVA 7. septembra (WebNoviny.sk) – Bocian Vavrinec, ktorého v lete zachránili v rehabilitačnej stanici Správy Tatranského národného parku (TANAP), je už na ázijskom kontinente.

Ochranári mu po vyliečení inštalovali solárnu vysielačku a vypustili ho späť do prírody. Koncom augusta sa Vavrinec vybral na svoju každoročnú púť do južných krajín.

V Rumunsku oddychoval tri dni

Ako na svojej internetovej stránke informovala Správa TANAP-u, Vavrinec letel zo Slovenska do Rumunska, kde oddychoval pri meste Brašov v rumunskej časti Karpát. „V lokalite sa zdržal tri dni a predpokladáme, že tu mal dostatok vhodnej potravy, aby mohol prekonať Fagara?, najvyššie a najrozľahlejšie pohorie Rumunska,“ uviedla Správa TANAP-u.

Odporúčame:
Medveď vystrašil ľudí v Rumunsku, zabil kozu a následne ušiel do školy

Prelet ponad karpatský oblúk trval bocianovi približne dve hodiny. Vysielačka pritom zaznamenala, že vystúpal do nadmorskej výšky až 2 320 metrov. Ďalšiu päťdňovú prestávku si Vavrinec urobil pri hlavnom meste Rumunska Bukurešť. Jeho let potom smeroval priamo do európskej časti Turecka. Prieliv Bospor zdolal 3. septembra a jeho preletom sa dostal až do Ázie.

Zraneného vtáka našli turisti

Príbeh bociana bieleho Vavrinca sa začal 10. augusta, keď ho prijali do rehabilitácie na Správe TANAP-u. Nelietajúceho bociana našli turisti pri obci Mlynčeky (okr. Kežmarok). Meno dostal podľa dňa v kalendári, keď ho našli.

Podľa ochranárov si Vavrinec zranil krídlo pri náraze do nejakej prekážky, zranenie však nebolo vážne a bocian sa zotavil za jeden týždeň. Vďaka solárnej vysielačke sa teraz Vavrinec stane predmetom skúmania migračnej trasy bocianov z podtatranskej oblasti na ich zimoviská.

„Vďaka moderným technológiám bude možné sledovať Vavrinca niekoľko sezón nepretržite počas jeho migrácie do Afriky, zimovania a dúfame, že aj počas opätovného návratu na Slovensko,“ zakončila Správa TANAP-u.

Viac k témam: bocian Vavrinec, Štátne lesy TANAPu
Zdroj: Webnoviny.sk – Zachránený bocian Vavrinec je už v Ázii a smeruje do Afriky, hlásia ochranári zo Správy TANAP-u © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo vnútra musí podľa Mikulca riešiť situáciu na policajnej akadémii, rektor má na svedomí odchody odborníkov

Tiež sa podľa exministra stihol zviditeľniť medializovanou kauzou, keď nemiestne komunikoval s externou študentkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *