Home / EKONOMIKA / Slovenský pozemkový fond je dočasne nefunkčný, podľa liberálov na to doplácajú najmä farmári

Slovenský pozemkový fond je dočasne nefunkčný, podľa liberálov na to doplácajú najmä farmári

BRATISLAVA 6. septembra (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vo štvrtok na pôdohospodárskom výbore poukázala na dočasnú nefunkčnosť Slovenského pozemkového fondu (SPF). Tú malo zapríčiniť skončenie trojročného funkčného obdobia členov Rady SPF z 3. augusta tohto roka, pričom ich vo funkcii nikto nenahradil.

Predkladanie návrhov právnych aktov na schválenie radou fondu je preto v súčasnosti pozastavené, na čo podľa SaS doplácajú slovenskí poľnohospodári. Informovala o tom po skončení pôdohospodárskeho výboru poslankyňa NR SR za SaS Anna Zemanová.

Oznam na webovej stránke fondu

Nefunkčnosť Slovenského pozemkového fondu je podľa strany SaS poškodením farmárov zo strany SNS, ktorá za agrorezort zodpovedá. O nefunkčnosti SPF sa predstavitelia strany dozvedeli podľa Anny Zemanovej z oznamu zverejnenom na webových stránkach fondu.

Odporúčame:
Aktualizované: Najvyšší súd konštatoval pochybenia pri udeľovaní agrodotácií, podľa SaS zlyhala Matečná

„SPF oznamuje svojim zmluvným partnerom a žiadateľom, že k 3. augustu 2018 skončilo trojročné funkčné obdobie členov Rady SPF. Členov Rady fondu volí a odvoláva NR SR, a to šiestich členov na návrh vlády SR a piatich členov na návrh Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na základe princípu pomerného zastúpenia politických strán a hnutí. Nakoľko Rada fondu nebude zasadať až do času vymenovania jej nových členov, predkladanie návrhov právnych aktov (kúpne zmluvy, nájomné zmluvy, reštitučné zmluvy, atď.) na schválenie týmto orgánom fondu je v súčasnosti pozastavené,“ uviedol v ozname na svojej webovej stránke SPF.

Nominácie nových členov nepripravili

Podľa Anny Zemanovej politici z vládnych strán vedeli, že v auguste končí Rada fondu a nepripravili nominácie na nových členov. „Kým sa politici z vládnych strán budú handrkovať o miesta v Rade SPF, farmári nemôžu pracovať na poliach a musia čakať na to, kým sa dohodnú, čo môže trvať mesiace. Tento bod doteraz nebol predmetom rokovania vlády a ani nie je v pozvánke na rokovanie parlamentu. Otázka, dokedy tak budú musieť znášať naši poľnohospodári toto vyčíňanie, zostáva nezodpovedaná,“ povedala vo štvrtok Anna Zemanová.

Odporúčame:
Aktualizované: Potravinári a farmári sú rozčarovaní z rozhodnutia Pellegriniho vlády o domácom pálení alkoholu

Predseda pôdohospodárskeho výboru a poslanec NR SR za stranu Most-Híd Peter Antal čaká na vládne nominácie a dúfa v skoré vyriešenie situácie. „Verím, že nominácie na členov Rady SPF dostanem už počas najbližšej parlamentnej schôdze teraz v septembri a všetko sa vyrieši tak, aby bol fond plne funkčný čo najskôr,“ uviedol v reakcii na výroky SaS Peter Antal.

Viac k témam: Anna Zemanová, SaS Sloboda a Solidarita, SPF Slovenský pozemkový fond
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenský pozemkový fond je dočasne nefunkčný, podľa liberálov na to doplácajú najmä farmári © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda schválila nové nariadenie, ktoré navrhuje rozšíriť okruh zamestnaní v priemysle pre ľudí z tretích krajín

Novú úpravu si vyžiadala naliehavosť situácie u niektorých povolaniach najmä v spracovateľskom priemysle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *